"The last of us" stor vinnare vid spelgala

Sydnee Goodman var värd för förgalan till årets The Game Awards och dök också upp under huvudtillställningen. Pressbild.
Sydnee Goodman var värd för förgalan till årets The Game Awards och dök också upp under huvudtillställningen. Pressbild.
SpelTT

Spelgalan The Game Awards sändes i en coronasäker variant i natt, där "The last of us part II" blev en stor vinnare.

Lika mycket som priser handlade galan om spelnyheter, där bland annat Vin Diesel och Josef Fares drog sitt strå till stacken.

Annons

Annons

Annons

Annons

'It takes two' från Josef Fares utvecklingskontor Hazelight. Pressbild.
"It takes two" från Josef Fares utvecklingskontor Hazelight. Pressbild.
Vin Diesel bekämpar monster i 'Ark 2'. Pressbild.
Vin Diesel bekämpar monster i "Ark 2". Pressbild.
Värd och producent för evenemanget var spelprofilen Geoff Keighley. Pressbild.
Värd och producent för evenemanget var spelprofilen Geoff Keighley. Pressbild.
Laura Bailey, som spelar Abby i 'The last of us II', prisades för bästa skådespelarinsats. Pressbild.
Laura Bailey, som spelar Abby i "The last of us II", prisades för bästa skådespelarinsats. Pressbild.

Årets gala var en variant utan publik, och sändes från Tokyo, Los Angeles och London på en mängd olika sajter på nätet.

Lika mycket som priserna handlar tillställningen om spelnyheter, som evenemanget brukar vara fullt av – så även i år.

Josef Fares dök upp och presenterade sin senaste samarbetstitel "It takes two", där ett par förvandlats till lerfigurer och för att bryta förbannelsen måste de reparera sin relation. Spelet släpps den 26 mars.

Blodigt från Sverige

Det var bara en av nyheterna vid galan. Bland annat meddelade Microsofts studio The Initiative att ett nytt "Perfect Dark" är under utveckling. Brittiska Rare gjorde det första spelet med den hemliga agenten som släpptes 2000, av samma grupp som gjorde klassiska "Goldeneye 007".

Vin Diesel kommer att ha en roll i "Ark 2", där han bekämpar monster och ställs öga mot öga med en tyrannosaurusliknande jätte.

Svenska Fatshark visade upp skjutande och svärdshackande ur förstapersonvy i "Warhammer: Darktide", och skjutande var flitigt förekommande i den första trailern från zombiespelet "Back 4 blood".

Japanska Capcom visade upp "Monster hunter rise" till Switch, som kommer den 26 mars, och Nintendo avslöjade att Sepiroth är nästa slagskämpe i "Super smash bros. ultimate".

En första glimt ur nästa kapitel i rymdsagan "Mass effect" visades också upp.

Annons

Annons

Gadot, Reeves och Nolan

Filmkändisar som Tom Holland, Gal Gadot, Keanu Reeves, Christopher Nolan och Brie Larson presenterade priser. Och Eddie Vedder, sångare i Pearl Jam, framförde "Future days" från "The last of us part II". Det spelet blev för övrigt nattens stora vinnare, efter att ha tagit hem priser för bästa regi, bästa berättelse och bästa skådespelarinsats, liksom kvällens finaste statyett för årets spel.

Sonyägda Sucker Punchs samurajdrama "Ghost of Tsushima" tog också hem ett par priser, spelarnas val och för det visuella utseendet, medan "Hades" prisades som årets actionspel och bästa indiespel.

Indietiteln "Among us" har vuxit sig stort under pandemin, och är en flerspelartitel där en grupp ska försöka att laga ett rymdskepp, men där en i gruppen är en förrädare som ska sabotera och döda de andra. Spelet prisades som bästa mobilspel och bästa flerpersonspel, och det avslöjades också att titeln får en ny karta, ett luftskepp, tidigt nästa år.

Inga svenska priser

Ett av de tidiga priserna som tillkännagavs före själva galan var det för årets familjespel, där svenskutvecklade "Minecraft dungeons" var nominerat.

Men "Animal crossing: New horizons", som fått stor uppmärksamhet under året, knep priset.

Inte heller kvällens andra svenskhopp, Paradox "Crusader kings III", fick pris för bästa strategi/simulator. Det priset kneps av pc-spelet "Microsoft flight simulator", som kommer till Xbox nästa sommar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons