A-
A+

The Open kan försvåra för LIV-golfare

Sydafrikanen Louis Oosthuizen och övriga LIV-golfare kan få det svårt att komma tillbaka till British Open.
Sydafrikanen Louis Oosthuizen och övriga LIV-golfare kan få det svårt att komma tillbaka till British Open.
GolfTT-AFP

Tio procent av spelarna i årets upplaga av British Open spelar på LIV-touren. Men i framtiden kan tävlingen göra det svårare för de som spelar på den Saudi-backade touren.

Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar, säger The Open-chefen Martin Slumbers.

Annons

Annons

Henrik Stenson och Martin Slumbers 2017.
Henrik Stenson och Martin Slumbers 2017.

British Open kommer inte att porta spelare på LIV-touren nästa år heller, men nu öppnar tävlingschefen Martin Slumbers för att göra det jobbigt för dem på annat vis.

Enligt Slumbers kommer man att se över reglerna för att kvala in till The Open, en av golfens fyra majors och den kanske mest prestigefyllda tävlingen inom sporten.

Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar som styrelsen anser lämpliga, säger han inför årets tävlingsstart.
Spelare måste förtjäna sin plats i The Open och det är fundamentalt för dess etos och unika globala dragningskraft.

"Drivet av pengar"

Likt US Open tillät tävlingen LIV-golfarna att delta i år. Enligt Martin Slumbers var det inte möjligt att ändra reglerna så tätt inpå tävlingen, LIV-touren startade för bara en månad sedan.

Alla visste hur man skulle ta sig in i startfältet inför denna vecka och det står vi fast vid.

PGA-touren har svarat med att porta de spelare som går över till LIV, något som av vissa uppfattats som orättvist. Men Slumbers tycker att spelarna får stå sitt kast.

Professionella golfspelare är berättigade att välja var de vill spela och att acceptera de prispengar som de erbjuds. Jag har inga som helst problem med det, men ingenting är gratis, säger han och fortsätter:
Jag tycker inte att LIV-upplägget är det bästa för sporten på lång sikt och det är helt och hållet drivet av pengar. Det undergräver den meritbaserade kulturen och andan av öppen konkurrens som gör golfen så speciell.

Annons

Annons

"Inte trovärdigt"

De som försvarat LIV-touren lyfter ofta upp att man vill få golf att växa genom att locka de bästa spelarna i världen att spela mot varandra i ett nytt format. Men det är inget som Slumbers köper.

Att det här handlar om att få sporten att växa är helt enkelt inte trovärdigt och om något skadar det uppfattningen av vår sport.

Ett sätt att stänga ute spelarna i den Saudiarabien-finansierade touren skulle kunna vara att LIV-touren inte är en del av det officiella världsrankningssystemet.

Touren har skickat in en ansökan om att få vara en del av det, och därmed även erbjuda rankningspoäng till sina spelare. Ansökan kommer att behandlas av världsrankningens styrelse.

Får inte spelarna poäng på världsrankningen blir det till slut inte möjligt att kvala in till major-tävlingarna, undantaget är tidigare vinnare som vanligen får en inbjudan av tävlingen i fråga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.