A-
A+

Thorbjörn Larsson död: "Unik påverkan på medierna"

Publicisten Thorbjörn Larsson. Arkivbild.
Publicisten Thorbjörn Larsson. Arkivbild.
NöjeTT

Thorbjörn Larsson, som under sin karriär bland annat var chefredaktör för Aftonbladet och Dagens Nyheter och vd för TV4, har avlidit.

Hans påverkan på Mediesverige är fullkomligt unik, säger Magnus Jansson, personaldirektör vid Bonnier Group, till TT.

Annons

Annons

Thorbjörn Larsson har kallats för den svenska medievärldens gudfader. Han var under sin mångåriga karriär bland annat chefredaktör på Aftonbladet och Dagens Nyheter, och dessutom vd för TV4 och styrelseordförande på Expressen.

Familjen meddelade hans bortgång i ett inlägg på Facebook : "Klockan 10.15, måndag den 4 juli 2022 dog vår pappa och min fästman Thorbjörn Larsson lugnt och stilla efter en längre tids sjukdom."

Enligt Magnus Janson, personaldirektör på Bonnier Group och tidigare nära medarbetare till Thorbjörn Larsson, var en av hans främsta egenskaper förmågan till att skapa lag.

Det finns många mediepersoner och företagsledare som har byggt tempel kring sig själva, men Thorbjörn Larssons stora drivkraft, vid sidan om hans publicistiska gärning, var att han byggde lag, säger han.

"Förändringsbenägen person"

Enligt Magnus Janson var Thorbjörn Larsson förespråkare för förändringar, vilket också ledde till stora moderniseringar på de redaktioner där han arbetade.

Jag hade förmånen att få jobba nära honom i 20 år på Aftonbladet, TV4 och Dagens Nyheter. Thorbjörn var också en väldigt förändringsbenägen person med en stor förmåga att se vad som behövdes i en organisation – och dessutom väldigt duktig på att låta sina chefer växa och ta ansvar, säger han.

Mellan 1987 och 1997 var Thorbjörn Larsson chefredaktör på Aftonbladet, och tidningens nuvarande chefredaktör Lena K Samuelsson beskriver honom som en räddare.

Thorbjörn Larsson är mannen som räddade Aftonbladet. Han tog en rörig och misskött tidning och skapade Nordens största tidning och nyhetssajt. Det går nästan inte att sätta ord på Thorbjörns betydelse för Aftonbladet, för alla oss som fick jobba med honom och för allt han lämnat efter sig. Det är en oerhört tung dag, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Annons

"Hade ett mantra"

Utöver posten som chefredaktör på Aftonbladet var Thorbjörn Larsson också under en tid bland annat vd för TV4 och styrelseordförande på Expressen – och mellan 2006 och 2009 chefredaktör på Dagens Nyheter, vars nuvarande chefredaktör Peter Wolodarski kommenterar dödsfallet i tidningen:

"Få personer har betytt så mycket för svenska mediers utveckling de senaste 30 åren som Thorbjörn Larsson. Han var avgörande för Aftonbladets tidiga satsningar på internet, som tidningen fortfarande lever på i dag, och ledde på kvällstidningen en grupp chefer som senare avancerade och kom att dominera Mediesverige," säger Wolodarski till Dagens Nyheter.

Magnus Janson beskriver Thorbjörn Larsson som en modig visionär, som också såg möjligheter där andra såg problem.

Han hade ett mantra jag har försökt att ta med mig. Det hände rätt ofta att medarbetare, chefer eller ägare sade att något var omöjligt att genomföra – och då brukade Thorbjörn svara: "Ja, men redan 1969 så gick de på månen", säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.