A-
A+

Thorning-Schmidt: Fransk expresident tafsade

Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) presenterar sin bok 'Blondinens betragtninger' i Köpenhamn på måndagen.
Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) presenterar sin bok "Blondinens betragtninger" i Köpenhamn på måndagen.
Danmark/FrankrikeTT-AFP-Ritzau

Den förra danska statsministern, socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt beskriver i en nyutkommen bok hur den franske expresidenten Valery Giscard d'Estaing tafsade på henne under en middag på franska ambassaden i Köpenhamn.

Annons

Annons

Frankrikes tidigare president Valery Giscard d'Estaing avled i december 2020. Arkivbild.
Frankrikes tidigare president Valery Giscard d'Estaing avled i december 2020. Arkivbild.

"Giscard d'Estaing satt bredvid mig och så grep han tag i mitt lår under bordet. Det var helt galet. Jag frågade mig själv vad det var som pågick. Jag bytte plats och det hela var över", skriver Thorning-Schmidt i boken "Blondinens betragtninger" (ungefär Blondinens tankar) med undertiteln "om kön, feminism och metoo".

Händelsen inträffade 2002 eller 2003 då d'Estaing ledde ett författningskonvent vars uppdrag var att utarbeta ett utkast till en europeisk konstitution. Helle Thorning-Schmidt var vid denna tid ledamot av Europaparlamentet.

Den franske expresidentens tafsande ska därmed ha inträffat när han själv var i sena 70-årsåldern medan Helle Thorning-Schmidt var i 35-årsåldern.

"En annan tid"

I dag betraktar vi det som sexuella trakasserier. Så var det inte då. Det var en annan tid, men jag uppfattade det som opassande och jag blev mycket arg över situationen, säger Thorning-Schmidt till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Den i dag 54-åriga Thorning-Schmidt var Danmarks första kvinnliga statsminister, mellan 2011 och 2015.

Ytterligare två händelser med två olika män "två chefer" tas upp i boken utan att dessa nämns vid namn. Den ena händelsen ska ha ägt rum under 1990-talet och den andra under 00-talet.

"En gång lutade jag mig över ett bord och ordnade några papper när min chef, som var drygt 20 äldre än jag, kom in i rummet och på ett helt självklart vis sade att sådär får jag inte stå för då kan han inte koncentrera sig eller behärska sig", skriver Thorning-Schmidt.

Annons

Annons

Daskade i baken

I det andra fallet som beskrivs gick en chef förbi henne med en hoprullad tidning i handen och skrattande daskade henne i baken med den.

Metoo-vågen tog på allvar fart i Danmark först 2020, det vill säga tre år efter många andra länder.

Vi är inte så jämlika som vi trodde i Danmark. Vi lät oss vaggas till sömns, säger den tidigare statsministern.

I december 2020 avled Valéry Giscard d’Estaing. Han blev 94 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.