A-
A+

Tibetansk exilledare varnar för kulturmord

Den tidigare tibetanske politiske exilledaren Lobsang Sangay (höger) och den tillträdande ledaren Penpa Tsering. Arkivbild.
Den tidigare tibetanske politiske exilledaren Lobsang Sangay (höger) och den tillträdande ledaren Penpa Tsering. Arkivbild.
Kina/IndienTT-AFP-Reuters

Den tibetanske exilregeringens nyvalde politiske ledare varnar för "kulturell masslakt" om Kina inte stoppas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Tiden är knapp, säger Penpa Tsering som hoppas på internationell opinion inför vinter-OS i Peking 2022.

Penpa Tsering valdes nyligen till att leda den tibetanska exilregering som befinner sig i Dharamshala i Indien. Regionen är också huvudort för Dalai lama.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters utvecklar Penpa Tsering sina åsikter om Kinas agerande i Tibet.

Kinas handlande måste ifrågasättas, annars kommer landet att göra precis vad det vill (i Tibet). Det finns inget att kämpa för om det som finns har blivit utrotat.
Jag har alltid sagt att vi inte är emot ett multikulturellt samhälle, men när ett majoritetsfolk helt dominerar över ett minoritetsfolk, då liknar det ett kulturellt folkmord – speciellt när en stat står bakom.

Kinesiska trupper tog Tibet 1950. Dalai lama flydde till exil i Indien sedan ett folkligt uppror mot Kinas närvaro slogs ned 1959.

Kina kallar övertagandet för ett "fredligt befriande". I en analys om Tibet skriver Peking på fredagen att situationen i Tibet före övertagandet var "uselt och underutvecklat, med en feodal livegenskap" som samhällsskick.

Kinas utrikesdepartement söktes av Reuters för att besvara kritiken, men återkom inte omedelbart med ett svar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss