A-
A+

Tidigare FBI-agent anklagas för oligarkhjälp

En tidigare FBI-agent anklagas för att ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Ryssland genom att ha hjälpt den ryske oligarken Oleg Deripaska (på bild). Arkivbild.
En tidigare FBI-agent anklagas för att ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Ryssland genom att ha hjälpt den ryske oligarken Oleg Deripaska (på bild). Arkivbild.
USATT-AFP

En tidigare högt uppsatt FBI-agent anklagas formellt för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Ryssland genom att jobba för en Putinnära oligark.

Ex-agenten anklagas för att ha kartlagt en rivaliserade oligark i utbyte mot hemliga betalningar från den svenskkopplade aluminiummiljardären Oleg Deripaska.

Annons

Annons

USA införde 2018 sanktioner mot Deripaska till följd av Rysslands annektering av Krimhalvön fyra år tidigare, och hans nära band till det ryska styret. Han har själv formellt anklagats för att ha brutit mot sanktionerna.

Den anklagade agenten har tidigare jobbat för FBI:s kontraspionage och gick i pension 2018. Som specialagent övervakade han utredningar av ryska oligarker – inklusive Deripaska, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Han misstänks nu för att tillsammans med en före detta sovjetisk-rysk diplomat ha "konspirerat för att tillhandahålla tjänster till Deripaska", enligt åklagare.

Han anklagas på fyra punkter som vardera har ett maxstraff på 20 års fängelse.

Ex-agenten och ex-diplomaten greps i New York i lördags och en domstolsförhandling är planerad på måndagen.

Oleg Deripaska är grundare till en av Rysslands största industrigrupper, Basic Element, som fokuserar på bland annat på aluminium-, energi- och byggföretag.

Oligarken har också via sitt bolag Rusal ägarkopplingar till det svenska aluminiumbolaget Kubal i Sundsvall.

Han har tidigare anklagats för utpressning, mutor och kopplingar till organiserad brottslighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.