Tidigare friade döms för dödsskjutning i Råcksta

Den 18-åriga kvinnan sköts ihjäl i en bostad i Råcksta i augusti förra året. Arkivbild.
Den 18-åriga kvinnan sköts ihjäl i en bostad i Råcksta i augusti förra året. Arkivbild.
BrottTT

Två män som friades av tingsrätten från det uppmärksammade mordet på en 18-årig kvinna i Stockholmsförorten Råcksta i augusti i fjol döms nu av hovrätten till 16 respektive 12 års fängelse.

Annons

Annons

Den ena mannen döms för medhjälp till mord vid skjutningen av den unga kvinnan och den andre döms för medhjälp till försök till mord. En av männen döms även för medhjälp till försök till mord i Nacka i september 2019.

Straffet bestäms till 16 års fängelse för den 23-årige man som döms för båda händelserna och till 12 års fängelse för den andre mannen som är 30 år gammal.

Ingen av de åtalade har dock kunnat dömas för mord.

Vi har inte ansett det vara visat att de har varit skyttar, alltså de som har skjutit med vapen. Det vi ansett vara visat är att de medverkat på annat sätt genom att ta fram flyktbil och ta befattning med vapen. Och då har vi ansett att de inte är skyldiga som gärningsmän utan som medhjälpare, säger rättens ordförande hovrättslagmannen Camilla Olsson till TT.

Intern konflikt

Dödsskjutningen i Råcksta den 28 augusti, som skedde med automatvapen, fick stor uppmärksamhet. Den unga kvinnan som dödades var enligt hovrätten inte måltavla för skotten, utan hennes 33-årige man.

I domen skriver hovrätten att upprinnelsen till att den unga kvinnans man skulle skjutas var en allvarlig intern konflikt i den grupp som mannen och de två nu dömda ingick i. Ett försök att lösa konflikten vid ett möte på en restaurang på kvällen den 27 augusti bedöms i stället ha förvärrat den och lett fram till de dödliga skotten några timmar senare.

Annons

Annons

Ren avrättning

Hovrätten skriver att den 18-åriga kvinnan och hennes make utsattes för ett "mycket hänsynslöst överfall" i samband med att de skulle gå och lägga sig.

"Det har varit fråga om en ren avrättning av NN (den unga kvinnan) och det har berott på rena tillfälligheter att inte också NN (kvinnans make) avled", skriver rätten.

Det finns några tungt vägande försvårande omständigheter. Det är att automatvapen har använts och att det varit fråga om hänsynslösa skjutningar, säger Camilla Olsson.

De två män som hade åtalats för mord på kvinnan och mordförsök på maken friades i slutet av maj. Enligt Solna tingsrätt var det bland annat inte klarlagt vilken flyktbil som använts.

Sammanvägd bedömning

Men hovrätten gör alltså en annan bedömning än vad tingsrätten gjorde.

Hovrätten har kommit fram till att det inte finns något rimligt tvivel kring att de som åtalats för skjutningen i Råcksta är skyldiga till medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Det har vi gjort efter en sammanvägd bedömning av de indirekta bevis, så kallade indicier som har lagts fram. När det gäller utredningen så är den i huvudsak densamma som i tingsrätten men i några delar har den kompletterats till ytterligare stöd för åtalet, säger Camilla Olsson.

För händelsen i Nacka dömdes en 23-årig man av tingsrätten till åtta års fängelse för medhjälp till försök till mord. En annan man friades. När det gäller det åtalet gör hovrätten i stort sett samma bedömning som tingsrätten. Det innebär att de åtalade männen, som nu även döms för händelsen i Råcksta, döms för medhjälp till försök till mord genom att ha varit på brottsplatsen, tagit befattning med vapen och skaffa fram flyktbil.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons