-
+

Tidigare OS-hjälte bakom Svenssons sprintsuccé

Oskar Svensson är bättre än någonsin.
Oskar Svensson är bättre än någonsin.
LängdskidorTT

Direkt efter den nya sprintsuccén i Falun hyllade Oskar Svensson mannen bakom verket. Den tidigare sprintprofilen Teodor Peterson:

Det har varit grymt skönt att ha honom att snacka taktik med. I dag betydde han mycket, säger Svensson efter andraplatsen.

Annons

Annons

Teodor Peterson (th) är en viktig del i Oskar Svenssons utveckling. Arkivbild.
Teodor Peterson (th) är en viktig del i Oskar Svenssons utveckling. Arkivbild.

Många imponerade av Oskar Svenssons taktiska sinne under segerloppet i Tour de Ski-sprinten i Val di Fiemme tidigare i januari. Han följde upp karriärens första världscupseger med en andraplats i Falun bakom norrmannen Johannes Høsflot Klæbo.

Efter loppet i Falun avslöjade Oskar Svensson sin taktikstrateg­ – tidigare landslagsstjärnan Teodor Peterson, som tog dubbla OS-silver 2014.

Peterson avslutade sin aktiva karriär i fjol och har inför den här säsongen blivit testpilot i vallateamet. Men nu visar det sig att han också blivit en taktisk jackpott för sprintåkarna och i synnerhet Oskar Svensson.

Vi går igenom taktiken tillsammans. Han är den jag mest har tränat med under min karriär och kanske också den som känner mig bäst när det gäller de taktiska bitarna. Jag får betrakta honom som min taktiktränare. Han betyder så mycket för mig, säger Oskar Svensson.

Känner varandra

När Teodor Peterson berättar hur han lägger upp taktiken tillsammans med Oskar Svensson:

I samband med att vi testar skidorna innan tävlingarna går vi också igenom banan och hur Oskar bör agera vid olika ställen på banan. Vi känner varandra väl, därför fungerar det så bra när vi bollar idéer med varandra. Oskar är riktigt taktiskt drillad, säger Teodor Peterson.

Ett exempel på gemensamt upplägg var när Oskar Svensson avgjorde den hårda semifinalen i Falun med att rycka i utförsbackarna när konkurrenterna inte ville vara först.

Det var ett av de scenarier vi pratade om innan tävlingarna, säger Oskar Svensson.

Annons

Annons

Kortare stavar

Efter tävlingen i Falun avslöjade Teodor Peterson ytterligare en taktisk detalj: Normalt önskar en åkare så långa stavar som är tillåtet. Men Oskar Svensson har tänkt om och väljer nu kortare stavar beroende på bana.

Oskar är noga och nyfiken med detaljer och har ett stall av stavar i olika längder hemma i Östersund. Inför loppet här i Falun valde han mellan fyra stavlängder. Han valde ett par kortare stavar och kunde hålla tekniken, säger Peterson.

Självförtroende

Teodor Peterson fortsätter:

Han har lyft sig på ett imponerande sätt och kan klara att utmana norrmännen. Efter den här andraplatsen vet alla att Oskar är så här bra. Det var ingen tillfällighet.

Teodor Peterson kommer nu, tillsammans med tränaren Anders Högberg, att finnas vid Oskar Svenssons sida:

Jag kommer att testa hans skidor eftersom vi är ganska lika som skidåkare. Dessutom blir jag ett taktiskt stöd. Där finns det också mer tid att gå igenom banor och kurvor. Nu är Oskar ett av de starka namnen som har kapacitet att vara där uppe i sprinttävlingen, säger Peterson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss