A-
A+

Tidigare Säpoanställd häktad

En man har häktats efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
En man har häktats efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
BrottTT

En man har häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen har tidigare arbetat på Säpo och Försvarsmakten och är i dag högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet.

Annons

Annons

Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i en insats i måndags morse och misstänktes då för spioneri. Han häktas som misstänkt för det något mindre allvarliga brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

"Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder", säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Stockholms tingsrätt har lagt yppandeförbud på samtliga inblandade, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsadvokat får berätta något mer om misstankarna.

Filt över huvudet

När häktningsförhandlingen mot den misstänkte inleddes på torsdagseftermiddagen kom mannen in i salen med en filt över sig. När det framgick att det inte fanns några kameror bland åhörarna tog han av sig filten och fick sin handfängsel upplåst. Han gav ett samlat intryck, iklädd mossgrön kavaj, och hälsade sedan mot domarbänken.

Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015, "i bland annat Stockholm". Enligt häktningsframställan anhölls mannen i sin frånvaro den 15 september. Fem dagar senare, i måndags morse, slog Säpo till med en insats någonstans i Mellansverige.

Åklagare Lindqvist gav ingen närmare beskrivning av misstankarna mot mannen innan häktningsförhandlingarna fortsatte bakom stängda dörrar.

Annons

Annons

Anställd i flera år

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet. Han har enligt egna offentliga uppgifter tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, i bägge fall i flera års tid.

Vi kan bekräfta att mannen som greps i måndags har arbetat vid Försvarsmakten. Det pågår en förundersökning så i övrigt hänvisar vi till åklagare och Säkerhetspolisen, säger försvarets presschef Philip Simon till TT.

Aftonbladet och Dagens Nyheter har tagit del av en jobbansökan som mannen gjort, där han lagt fram en mer detaljerad meritförteckning.

Där står bland annat att han arbetat med "underrättelseinhämtning och utredningsarbete" vid Säpo, samt att han under en period tjänstgjorde i direkt anslutning till den högsta ledningen. Inom försvaret uppger han att han verkat som analytiker.

Bägge anställningar har av dessa uppgifter att döma pågått inom den period som åklagaren gör gällande att brotten begicks.

Ändrad rubricering

Efter Säpos insats i måndags angavs att mannen var skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats. Han häktas likväl med omfattande restriktioner.

Min klient förnekar brott, att han skulle ha gjort någonting fel. Han mår efter omständigheterna väl, och nu får vi avvakta den fortsatta utredningen, säger hans försvarsadvokat Anton Strand.

TT: Gör du någon tolkning av omrubriceringen?

Jag vill inte spekulera i det, utan det får vi passa vidare till Åklagarmyndigheten.

Åklagaren gjorde sig inte tillgänglig för intervju efter det att förhandlingen avslutats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.