A-
A+

"Tigrar" kan få Nordiska rådets filmpris

Ronnie Sandahl (till vänster) har regisserat Erik Enge (till höger) i 'Tigrar' som kan få Nordiska rådets filmpris.
Ronnie Sandahl (till vänster) har regisserat Erik Enge (till höger) i "Tigrar" som kan få Nordiska rådets filmpris.
FilmTT

Ronnie Sandahls film "Tigrar" blir den svenska kandidaten till Nordiska rådets filmpris 2021. Bland konkurrenterna finns den hyllade danska filmen "Flykt".

Annons

Annons

Sandahls berättelse om proffsfotbollens hårda värld är baserad på Martin Bengtssons självbiografi "I skuggan av San Siro" och får biopremiär 27 augusti.

Jag är en tävlingsmänniska och det här betyder mycket för mig, men också för filmen, säger Ronnie Sandahl till TT.
Jag tror att den kommer i rätt tid. Den hade nog varit svårt att göra för tio år sedan. Då var inte kulturvärlden öppen för den här sortens konstnärligt menad film om sportvärlden, och jag tror inte att sportvärlden hade varit så intresserad heller.

Nomineringsjuryn framhåller att Ronnie Sandahl i "Tigrar" skickligt skildrar "den fulare sidan av idrotten, en värld där unga talanger reduceras till kroppar, tävlingspsyken och sin senaste prestation."

Även den hyllande och animerade danska filmen "Flykt" av Jonas Poher Rasmussen är nominerad, liksom finska "Any day now" av Hamzy Ramezan, isländska "Alma" av Kristín Jóhannesdóttir och den norska dokumentären "Gunda" av Victor Kossakovsky.

Nordiska rådets filmpris är i år på 300 000 danska kronor. Pristagaren presenteras 2 november i samband med Nordiska rådets session i Köpenhamn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!