A-
A+

Tiktok stryper pengaflödet till koranbrännare

Salwan Momika utanför Pakistans ambassad i Stockholm på måndagen.
Salwan Momika utanför Pakistans ambassad i Stockholm på måndagen.
SamhälleTT

Plattformen Tiktok har stängt av gåvofunktionen på den uppmärksammade koranbrännaren Salwan Momikas konto, bekräftar plattformen för Ekot i Sveriges Radio.

Annons

Ekot har utan resultat sökt Tiktok för en kommentar om skälet till beslutet.

Salwan Momika har tillsammans med Salwan Najem i sommar gjort sig kända genom att bränna koraner i Stockholm. På Tiktok har de sänt live för att sprida sitt budskap men de har också tjänat pengar genom gåvor från tittarna.

Vid sidan av har Momika också lagt ut videor där han kritiserar islam och vissa muslimska ledare. Videorna har fått tiotals miljoner visningar och hundratusentals likes.

"Inte självmant"

TT: Hur kommenterar du det som hänt?

De har stängt av funktionen för att kunna ge mig gåvor. I mitt tycke kan Tiktok inte göra något sådant självmant eftersom en stor del av pengarna går faktiskt till bolaget.

Enligt Momika är det "ytterst märkligt att ett företag tackar nej till pengar". Han säger sig dessutom tro att Tiktok fattat beslutet "på uppmaning av svenska myndigheter och svenska regeringen".

TT: Tror du det är ett sätt för att få dig att sluta bränna koranen?

Ja, helt säkert. Svenska samhället brukar inte agera på det här sättet (att strypa inkomsten). Men de kommer inte lyckas att stoppa mig (från att bränna koranen). Jag kommer att fortsätta, och jag har råd att fortsätta åtminstone ett par år till.

Högt på listan

Momika har livesänt i appen nästan dagligen, där tittarna gett honom tusentals gåvor som genererar så kallade "diamanter" i appen, som han byter mot pengar. Han har också Paypal-konton som tittarna uppmanats att donera till.

Tidigare under augusti månad har Momika legat högt på Tiktoks veckoranking som listar dem som fått flest diamanter.

Man får inga pengar för filmklipp och videor, men under mina livesändningar kan man skänka pengar som gåva. Men det är något jag inte bryr mig om, säger han.

Det kan enligt Momika handla om mellan 1 000 och 3 000 kronor per sändning som han fått in.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.