A-
A+

Tillfällig premiärminister svärs in i Libyen

Libyens nye premiärminister Abd al-Hamid Dbaibah ska leda landet till de planerade valen i december. Arkivbild.
Libyens nye premiärminister Abd al-Hamid Dbaibah ska leda landet till de planerade valen i december. Arkivbild.
LibyenTT-AFP-Reuters

Libyen fick formellt en ny, tillfällig premiärminister och en enhetsregering på måndagen, när det sargade landets nya styre svors in i staden Tobruk. Målet är allmänna val i december.

Annons

Annons

Landet har varit splittrat av inbördes strider de senaste åren, och den FN-förhandlade regeringens mål är att samla landet till ett fredligt, rättvist och demokratisk till val.

Jag lovar vid Gud den allsmäktige att utföra mina uppgifter hederligt och ärligt, sade premiärminister Abd al-Hamid Dbaibah vid ceremonin inför landets parlament.

Libyen har i princip saknat verklig ledning sedan diktator Muammar Gaddafi störtades och dödades i oktober 2011. Och landet delades i praktiken upp i två stridande grupperingar.

På ena sidan, med säte i huvudstaden Tripoli, fanns den FN-stödda regeringen GNA, som leddes av Fayez al-Sarraj. På den andra krigsherren Khalifa Haftar, som i praktiken kontrollerade stora delar av Libyens territorium från sitt starka fäste i östra delen av landet.

Medling ledd av FN lyckades nå en vapenvila i oktober; den rike affärsmannen Dbaibah blev den föreslagna kompromisslösningen.

Libyen är ett och förenat, sade Dbaibah när han höll sitt första tal som premiärminister. Ceremonin genomfördes i Tobruk , omkring 100 mil väster om den formella huvudstaden Tripoli.

Hans regering består av två biträdande premiärministrar samt ytterligare 32 ministrar. Fem av ministrarna är kvinnor, däribland utrikes- och justitieministern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!