A-
A+

Tillfälligt andrum i Evergrande-krisen

Ett av fastighetsjätten Evergrandes många bostadshus i Kina. Bilden är tagen i Peking. Arkivbild.
Ett av fastighetsjätten Evergrandes många bostadshus i Kina. Bilden är tagen i Peking. Arkivbild.
EkonomiTT

Kinesiska Evergrande har gjort upp med inhemska fordringsägare om räntebetalningar. Uppgörelsen dämpar oron för en omedelbar finansiell kollaps.

Men likviditetskrisen för Kinas näst största fastighetsutvecklare är långt ifrån över.

Annons

Annons

Evergrandes uppgörelse med kinesiska fordringsägare gäller räntor på totalt 232 miljoner yuan (drygt 300 miljoner kronor), som förfaller till betalning på torsdag, rapporterar nyhetsbyråer med hänvisning till en rapport från Evergrande till Shenzhenbörsen.

När betalningen ska ske, om långivarna pressats till eftergifter eller om betalningen görs med andra typer av tillgångar än likvida medel framgår inte. I rapporten omnämns inte heller räntebetalningen på 83,5 miljoner dollar (cirka 720 miljoner kronor) på obligationslån i dollar från utländska långivare som också förfaller till betalning på torsdag, rapporterar Reuters.

Nedåtriskerna har ökat

Totalt ska Evergrande bara i september betala 129 miljoner dollar och under fjärde kvartalet förfaller betalningar för sammanlagt 486 miljoner dollar, enligt en rapport gjord av Eugenia Victorino, chefsstrateg för Asien på storbanken SEB.

"Nedåtriskerna för Kinas tillväxtutsikter har ökat. Även om vi inte förväntar oss att Evergrandes likviditetsfrågor blir en systemrisk så är effekterna inte triviala", skriver hon.

Oron kring Evergrandes kris präglade handeln på börserna i Kina på onsdagen, medan handeln på Hongkongbörsen – där Evergrandes aktier är noterade – hade stängt för helgdag.

Evergrandes Frankfurtnoterade depåbevis lyfte dock med cirka 40 procent efter beskedet om uppgörelsen om räntebetalningar med kinesiska långivare.

Koncernledningen i Evergrande flaggade för likviditetsproblem tidigt i somras och oron för att det ska sluta med inställda betalningar och en skuldrekonstruktion där långivare tvingas gå med på stora nedskrivningar har tilltagit i september.

Annons

Annons

Manar till lugn

Leverantörer och anställda riskerar också att drabbas, när räkningarna samlas på hög och löner inte betalas ut i tid. I ett brev till företagets anställda har grundaren och styrelseordförande Xu Jiayin försökt mana till lugn och försäkrat att Evergrande kommer att "ta sig ur denna mörka stund", enligt statligt ägd kinesisk media.

Bland bedömare går meningarna isär vad gäller risken för spridningseffekter.

OECD:s chefsekonom Laurence Boone sade i tisdags att hon ser risken för en systemkris – som finanskrisen efter Lehman Brothers kollaps 2008 – som liten. Hon räknar med att kinesiska myndigheter har resurser för att hantera den finansiella chock som skulle drabba marknaden om Evergrande skulle gå omkull, även om vissa enskilda företag och individer kan drabbas hårt.

Nordeas ekonomer väljer dock att betrakta Evergrandes problem som ett symptom på ett utbrett problem med hög skuldsättning och bubbeltendenser på fastighetsmarknaden i Kina.

"Även om Evergrande inte är en Lehman-episod så är fundamenten i Kinas fastighetsmarknad fortsatt väldigt oroande. Bostadspriserna i relation till inkomstnivåerna är betydligt värre (i Kina) än i väst och den senaste statistiken antyder en tydligt försvagad bostadsmarknad", skriver de i en analys.

Den utlösande faktorn efter många års spekulation om ett latent kinesiskt skuldproblem är enligt Nordea de betydligt uppstramade kreditprövningarna med nya lånetak – tre röda linjer för belåningsgraden – som infördes i augusti 2020.

"Sverige är långt ifrån Kina"

Riksbankschefen Stefan Ingves väljer dock att tona ned riskerna för en kris som kan sprida sig globalt och drabba Sverige.

Jag har svårt att se att det här skulle leda till några enorma förvecklingar i den globala ekonomin. Det här är i allt väsentligt en kinesisk fråga som man har att hantera inom den kinesiska ekonomin, sade han till journalister i tisdags.
Det är svårt att se att just den här episoden i den typen av ekonomi (Kina) skulle fortplanta sig till Sverige. Sverige är långt ifrån Kina när det gäller detta och i Kina har man fortfarande en valutareglering, så det är svårt att föra pengar in och ut, tillade han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.