A-
A+

Tillsyn av farliga e-vätskor skjuts fram

Höga halter nikotin kan leda till allvarliga förgiftningar. Sedan den 1 juli krävs tillstånd för att få sälja e-vätskor med hög nikotinhalt. Arkivbild.
Höga halter nikotin kan leda till allvarliga förgiftningar. Sedan den 1 juli krävs tillstånd för att få sälja e-vätskor med hög nikotinhalt. Arkivbild.
HälsaTT

Sedan den 1 juli behöver företag ha tillstånd från länsstyrelsen för att sälja farliga vätskor till e-cigaretter. Men Kemikalieinspektionen kommer inte att göra någon tillsyn i år eftersom ansöknings- och tillståndsprocessen försenats.

Annons

Annons

Många e-vätskor innehåller höga halter nikotin som kan leda till allvarliga förgiftningar. Från den 1 juli krävs det därför tillstånd av länsstyrelsen för att hantera dödskallemärkta vätskor. Det nya tillståndskravet gäller alla försäljningsställen i Sverige, såväl fysiska butiker som e-handlare.

Men nu har Kemikalieinspektionen fått signaler om att branschen inte hunnit med att ansöka om tillstånd samtidigt som länsstyrelserna inte hunnit med att utfärda sådana. Därför kommer Kemikalieinspektionen inte att bedriva någon tillsyn inom området i år och även kommunerna uppmanas att avvakta med tillsynsarbetet.

Företag som säljer e-vätskor med låg nikotinhalt och som inte är märkta med dödskalle behöver dock inte söka tillstånd från länsstyrelsen.

När Kemikalieinspektionen gjorde en inspektion 2019 för att se om förpackningarna hade rätt varningsmärkning visade det sig att 15 av 19 företag bröt mot regelverket. Många företagare kände inte heller till reglerna och sitt eget ansvar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.