Tio allsvenska klubbar siktar på 500 åskådare

Östersund överväger att släppa in upp till 500 åskådare om regeringen lättar på restriktionerna. Arkivbild.
Östersund överväger att släppa in upp till 500 åskådare om regeringen lättar på restriktionerna. Arkivbild.
FotbollTT

10 av 16 herrallsvenska klubbar vill i nuläget ta in upp till 500 åskådare om det blir möjligt.

Hela fotbolls-Sverige måste visa att vi kan göra det på ett bra sätt, säger Kalmar FF:s klubbchef Markus Rosenlund.

Men ovissheten kring vad som gäller är stor, visar TT:s rundringning.

Annons

Annons

Om smittoläget tillåter det kan regeringen den 8 oktober ta ett beslut om att tillåta arrangemang med sittande publik "med upp till 500 deltagare" från den 15 oktober. Det handlar om ett undantag från det nuvarande publiktaket på max 50 personer under coronapandemin.

Vad det innebär för de herrallsvenska fotbollsklubbarna, vars läktare har gapat tomma under snart en hel säsong? 10 av 16 klubbar säger att de med största sannolikhet kommer att utnyttja möjligheten att släppa in publik, om än i liten skala, på de återstående tre–fem hemmamatcherna, om situationen tillåter det: Elfsborg, Falkenberg, Hammarby, Helsingborg, Häcken, Kalmar, Malmö FF, Mjällby, Varberg och Örebro.

Förhoppning i Varberg

Kalmars klubbchef Markus Rosenlund sätter frågan i en större kontext.

Nu är det 500 personer, och hela fotbolls-Sverige måste visa att vi kan göra det på ett bra sätt, att säkerställa att det går. Det handlar även om att säkerställa inför framtida publikbeslut, fram mot 2021. Om det blir en bättre situation i Sverige i stort så kanske det blir 1 000 personer nästa gång, säger han.

I Varberg finns förhoppningen om att åtminstone några supportrar ska få se laget på plats under den historiska debutsäsongen.

Vi har ju aldrig spelat i allsvenskan tidigare, så det är klart vi vill ta in publik, säger klubbchefen Dan Skogman, som dock tror att det endast kommer gå att ta in 100–300 personer på Påskbergsvallens enda sittplatsläktare.

Annons

Annons

Lotten avgör

I många av ovan nämnda klubbar kommer det att gå någorlunda jämnt upp att fördela biljetterna på i varje fall en match vardera till supportrar med säsongskort och sponsorer. Men i publiklagen Malmö FF och Hammarby kommer i stället lottdragning att avgöra.

Osäkerheten kring vad som kommer att gälla om beslutet de facto tas av regeringen den 8 oktober är emellertid stor bland flera klubbar.

Det beror på om det är 500 i publik exklusive alla som arbetar – eller om det är inklusive, för då går det ner med 150–200 personer, säger exempelvis Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson och Örebros vd och klubbchef Simon Åström lyfter liknande funderingar.

Varbergs klubbchef Dan Skogman frågar sig också filosofiskt:

En meter – vad är det? Är det mellan axel och axel eller mellan munnarna?

Östersundsnej – eller?

AIK och IFK Göteborg vill inte uttala sig, medan Djurgården, IFK Norrköping och Sirius inte har tagit något beslut i frågan ännu.

Östersund gick direkt ut och sade att klubben skulle göra ekonomisk förlust genom att släppa in 500 personer. Men efter "många kloka förslag" på ett medlemsmöte häromdagen öppnar klubbens vd Michael Schahine för att göra helt om.

Vi har tittat på förslagen och vi är inte stelbenta. Kan vi hitta en lösning vill vi gärna göra det. Men här och nu, om man ser till de ekonomiska fakta som vi har, så är det styrelsebeslutet som gäller, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons