Tio dagar till vaccin – liten första leverans

Vaccineringen mot covid19 i Sverige kommer att starta den 27 december. Arkivbild
Vaccineringen mot covid19 i Sverige kommer att starta den 27 december. Arkivbild
CoronavirusetTT

Den första vaccinsprutan mot coronaviruset ges i Sverige senast den 27 december – kanske någon dag tidigare än så.

Den första leveransen uppges bestå av knappt 10 000 doser.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vaccineringen startar den 27 eller möjligen på annandagen den 26, rapporterar Ekot i Sveriges Radio med hänvisning till vaccinsamordnare Richard Bergström.

Sverige väntar som alla EU-länder på att den europeiska läkemedelsmyndigheten ska ge klartecken för Pfizer och Biontechs vaccin. Arbetet har skyndats på och ett grönt ljus väntas dagen före julafton, varpå vaccinet kan börja levereras.

Varje land kommer att få 9 750 vaccindoser till att börja med, säger Richard Bergström till den norska tidningen VG.

I den första leveransen får alla lika mycket. Alla får två stora kartonger, som var och en innehåller fem kartonger. Så det blir sammanlagt tio kartonger med 975 doser, säger han.

Inga tester efteråt

Det finns en plan att alla unionens medlemsländer ska starta vaccineringen samtidigt den 27 december, men sett till vaccinsamordnare Bergströms besked till Ekot är det oklart hur strikt Sverige kommer att förhålla sig till det.

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) kom tidigare denna månad överens om att staten betalar för vaccinet och att regionerna sköter själva vaccineringen. Det uttalade målet är att alla vuxna invånare ska få möjlighet att vaccinera sig under första halvan av nästa år.

När man har fått vaccinet kommer man inte att kunna testa hur mycket skydd man har fått. Det går inte att mäta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid myndigheternas presskonferens, där han fick en fråga om det skulle vara möjligt.

Han poängterar dock att testerna har visat att Pfizer och Biontechs vaccin är väldigt effektivt.

95 procents säkerhet är en väldigt hög siffra för vilket vaccin som helst, säger Tegnell.

Annons

Annons

Grannländer på tå

Grannländerna har liknande tidsplaner. Norge, som inte är med i EU, kommer att påbörja vaccineringen den 27 december, uppger statsminister Erna Solberg för nyhetsbyrån NTB. Landet köper vaccinet av EU, genom Sverige.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har samma tidsmål men är inte främmande för att starta ännu tidigare, om möjligt.

Även om jag är en stor anhängare av koordination på ett europeiskt plan så ska vaccinet köras ut och distribueras i samma ögonblick som det når dansk mark, säger hon till danska TV2.

TT har sökt vaccinsamordnare Richard Bergström.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om hur ofta myndigheterna håller presskonferenser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons