Tio genialiska klappar till barn och unga

Den sydkoreanska Almapristagaren Baek Heenas böcker är fina julklappar för alla åldrar. Arkivbild.
Den sydkoreanska Almapristagaren Baek Heenas böcker är fina julklappar för alla åldrar. Arkivbild.
LitteraturTT

En elvaåring med egen blick på världen, bullarna som får den som äter att flyga eller den rafflande förhistorien till "Hungerspelen".

Här är tio förslag ur årets utgivning till den som vill ge bort lustläsning, poesi och hisnande äventyr.

Annons

Annons

Annons

Annons

Poetiskt

"Kom dagen kom natten" av Åsa Lind och Emma Virke

En stämningsfull dragspelsbok där läsare vecklar ut en dag- och en nattsida. Allt utspelas en sensommardag som fortsätter in i nattens drömmar. En poetisk och tidlös högläsningsbok för alla åldrar om sommaren när den är som allra vackrast.

"Molnbullar" av Baek Heena

Årets Alma-pristagare Baek Heena bygger upp miniatyrmiljöer som hon sedan fotograferar av. Med humor och detaljrikedom berättar hon om två små katter som ser en bit moln som fastnat i ett träd. De plockar hem den till sin mamma som bakar molnbullar. Den som äter börjar flyga. Som läsare vill – och får– man vara med.

Annons

Annons

Äventyr

“Den falska rosen” av Jakob Wegelius

Jakob Wegelius fortsätter med sitt magiska sagouniversum, där apan Sally tyst betraktar människornas märkliga förehavanden. Här hamnar hon i Glasgows undre värld, och avslöjar där likt ett lackmuspapper både personers sjaskiga och oväntat godhjärtade sidor. En medryckande och stämningsfull skröna.

"Mio min Mio" av Astrid Lindgren med nya illustrationer av Johan Egerkrans

Johan Egerkrans riddar Kato har drag av onda filmfurstar som Dracula, Darth Vader och Saruman i "Sagan om ringen". Men här finns också pastorala idyller inspirerade av en estetik hämtad från 1950-talet då sagan skrevs. Mio då? Han har blond kalufs och är igenkännbar även för den som är hårt präglad av Ilon Wiklands original.

"Mitt bottenliv – av en ensam axolotl" av Linda Bondestam

En Augustnominerad bilderbok om ett litet groddjur som möjligen är den sista av sin sort. Han umgås med tigersalamandrar och samlar skatter tills han en dag blir bortsvept av en våg. En klimatkritisk bok som ändå lyckas göra läsaren både glad och berikad.

Högstadiets känslostormar

“Humlan Hanssons hemligheter”

Humlan Hansson är en elvaårig tjej med egen blick på världen. Hon kommer tillbaka till skolan efter två veckors sjukdom, bara för att upptäcka att hennes bästa vän har börjat hänga med hästtjejerna. Ensamhet, lojalitet och psykisk sjukdom är några av de teman som denna originella och Augustprisade bok berör. Med svärta och humor skildras tjejer som komplexa människor.

"Fula tjejer" av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

På det anonyma Instagramkontot "Fula tjejer" publiceras bilder på tjejer som går på en högstadieskola i Gnesta. Alla är rädda men ingen vet vem som startat det. Tre sinsemellan olika tjejer går ihop för att sätta dit den som gjort det. Sammantaget en varm skildring av ett tillåtande systerskap.

"En stark nolla" av Sara Lövestam

Outsidern Texas är kär i André. De har gått i samma klass i åtta år och är fast i sina respektive roller. För att få kontakt med André skapar Texas ett falskt Instagramkonto och uppger sig för att vara Amy. Problemet är bara att André blir mer intresserad än vad Texas hade tänkt sig. Historien är skriven med en lyhördhet inför ungdomars sätt att uttrycka sig.

Unga vuxna:

"Gudars like" av Meg Rosoff

Kit förför alla – även det 17-åriga berättarjaget som för första gången blir sedd och älskad. Så småningom upptäcker hon att hon inte är ensam om det. Alma-pristagaren Meg Rosoff skildrar hur det är att falla handlöst för en kille som ser ut som en gud – och vet om det. En bra roman om att förlora oskulden.

"Balladen om sångfåglar och ormar" av Suzanne Collins

Tolv år efter att den första boken i trilogin "Hungerspelen" gavs ut kom i våras Suzanne Collins roman om förhistorien. Här får läsarna bland annat förklaringarna till president Snows märkliga psyke men också till varför han blir så påtagligt fascinerad av Katniss Everdeen. En given klapp till alla som har läst trilogin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons