A-
A+

Tio miljarder i sänkt skatt – fler ska få mer

FInansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen vill genomföra tre skattesänkningar med sammanlagt drygt tio miljarder kronor.
FInansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen vill genomföra tre skattesänkningar med sammanlagt drygt tio miljarder kronor.
PolitikTT

Regeringen vill genomföra tre skattesänkningar med sammanlagt drygt tio miljarder kronor.

Det här innebär mer pengar i plånboken för vanligt folk, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Annons

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) och och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) presenterar budgetnyheter under en pressträff i Rosenbad.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) presenterar budgetnyheter under en pressträff i Rosenbad.

Skattesänkningarna berör, enligt henne, 7,5 miljoner svenskar. Hon hoppas att förslagen också går hem hos Centerpartiet och Vänsterpartiet. Regeringen behöver sannolikt deras röster för att få igenom den kommande budgeten, som förslagen ingår i.

Ett av förslagen innebär att den skattereduktion som infördes den 1 januari i år, med fokus på låg- och medelinkomsttagare, förstärks med 1 320 kronor från 2022. Även personer som har pension och sådant som sjukpenning, arbetslöshetsersättning och föräldrapenning får sänkt skatt.

Skattereduktionen blir som högst 2 820 kronor per år 2022. Det beloppet gäller alla som har mer än 265 000 kronor om året i inkomst, de som tjänar mindre får en lägre reduktion.

Förstärkt skattereduktion

Regeringen föreslår också att nuvarande skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning förstärks så att skatteklyftan mellan dessa ersättningar och arbetsinkomster försvinner.

För den här ekonomiskt utsatta gruppen är det en stor förändring och ger ökad rättvisa i samhället, säger Magdalena Andersson som presenterade förslagen tillsammans med biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP).

I dag betalar en person med sjuk- eller aktivitetsersättning i genomsnitt ca 10 000 kronor mer per år i inkomstskatt jämfört med en person med samma inkomstnivå som jobbar, enligt regeringen. Den skillnaden försvinner med förslaget, från 2022.

Annons

Annons

Reducerad a-kasseavgift

Det tredje förslaget innebär en skattelättnad för avgiften till a-kassan från den 1 juli nästa år. Skattereduktionen föreslås uppgå till 25 procent av avgiften under ett år. Det innebär en skattesänkning på omkring 400 kronor per år för medlemmar i de flesta a-kassor.

Förslaget är ett sätt att locka fler att bli medlemmar i en a-kassa.

Det kan ju bli personlig ekonomisk katastrof om man blir arbetslös och inte är med i a-kassan, säger Magdalena Andersson.
Därför tänkte vi att nu när många har erfarenheterna från krisen färskt i minnet så passar det bra att gå fram med den här skattereduktionen, utöver att den också ger mer pengar i plånboken som kan användas för konsumtion.

Ministrarna har med sig olika räkneexempel för hur mycket mer det blir i plånboken för olika grupper, till exempel kan en familj med en undersköterska och butikssäljare få 3 432 kronor mer om året och en pensionerad polis 1 668 kronor.

Sammantaget blir det en injektion på 10,5 miljarder i ekonomin, säger Magdalena Andersson.
När hushållen börjar använda de här pengarna, så kommer det att stimulera efterfrågan i sin helhet, och också skapa fler jobb.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!