-
+

Tio miljoner britter har fått första sprutan

Katedralen i Salisbury i England har upplåtit i sina lokaler för vaccinationer. Hittills har drygt tio miljoner britter fått sin första spruta mot covid-19. Bilden är från den 16 januari.
Katedralen i Salisbury i England har upplåtit i sina lokaler för vaccinationer. Hittills har drygt tio miljoner britter fått sin första spruta mot covid-19. Bilden är från den 16 januari.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Drygt tio miljoner personer i Storbritannien har fått sin första vaccinspruta mot covid-19. Av dessa har nästan 499 000 också fått sin andra dos, enligt statistik presenterad av regeringen på onsdagen.

Annons

Annons

Premiärminister Boris Johnson anser att nationen "nått en milstolpe".

Målet är att samtliga som är 70 år och äldre ska ha vaccinerats med en första dos i mitten av februari. Detsamma gäller särskilt sårbara personer och sjukvårds- och omvårdnadspersonal som arbetar i vårdens frontlinje.

Vid en pressträff underströk Johnson att många personer och grupper är inblandade det brittiska vaccinationsprogrammet och han nämnde vid sidan om forskarsamhället och sjukvårdsanställa "alla från leveransbud till apotekspersonal".

Det är tack vare deras insats – den största i brittisk sjukvårds (NHS) historia – som vi i dag har nått denna milstolpe.

Storbritannien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronapandemin. På onsdagen redovisades ytterligare 1 322 dödsfall kopplade till covid-19, vilket innebär att 109 335 människor i landet har mist livet med viruset, enligt den officiella statistiken. Siffran för antalet bekräftat smittade det senaste dygnet landade på 19 202, vilket innebär att nästan 3,9 miljoner britter (önationen har drygt 66 miljoner invånare) har haft covid-19.

Det finns ändå tecken som inger hopp, antalet covid-patienter på sjukhusen börjar minska för första gången sedan den andra vågen inleddes, men nivån på antalet smittade är fortfarande alarmerande hög, konstaterade den brittiske premiärministern.

Storbritannien var det första västlandet som började vaccinera mot covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss