A-
A+

Tio (!) norrmän först i femmilen i "Kollen"

Det var idel norskt i toppen av herrarnas femmil i Holmenkollen.
Det var idel norskt i toppen av herrarnas femmil i Holmenkollen.
SkidorTT

Herrarnas femmil i Holmenkollen liknade mer norska mästerskapen än ett världscuplopp.

Simen Hegstad Krüger knäckte Hans Christer Holund i spurten – och det var norrmän på de tio första platserna.

Annons

Annons

Färske VM-bronsmedaljören William Poromaa kom inte till start, inte heller VM-fyran Calle Halfvarsson. I stället var Jens Burman det största blågula hoppet i ett fattigt startfält på endast 36 åkare, bara sex dagar efter att femmilen avgjordes i världsmästerskapet i Planica.

Burman var en av åkarna som valde att byta skidor redan efter halva loppet, men när Hans Christer Holund lite senare drog upp tempot hade svensken inget att säga till om.

Holund fick till slut ge sig mot Krüger, som vann på snabba segertiden 1.55.01,5. Efter den stora norska dominansen i VM blev det nu nästan skrattretande när britten Andrew Musgrave – bäste icke-norrman – åkte i mål på en elfteplats.

När Jens Burman föll igenom fanns inte mycket att hoppas på för svensk del. Nu blev Viktor Brännmark bäst av de sex blågula åkarna – men först på 21:a plats, drygt fem minuter bakom Krüger. Burman slutade 25:a medan övriga svenskar var bland de absolut långsammaste i startfältet.

På söndagen väntar för första gången en femmil för damerna i världscupen. Då står både Ebba Andersson och Frida Karlsson på startlinjen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.