A-
A+

Tiotals miljoner svettas i indisk värmebölja

En volontär bjuder på svalkande dryck i Amritsar, i indiska delstaten Punjab, på fredagen.
En volontär bjuder på svalkande dryck i Amritsar, i indiska delstaten Punjab, på fredagen.
IndienTT-AFP

Med en temperatur på 43,1 grader blev torsdagen den hetaste dagen i indiska huvudstaden Delhi sedan 2002. Försenade monsunregn har gett en ihärdig värmebölja som drabbar tiotals miljoner människor.

Annons

Annons

Tjugomiljonersstaden Delhi har sedan veckans början haft temperaturer på över 40 grader. Lika varmt har det varit i delstater som Haryana, Madhya Pradesh och Uttar Pradesh.

Temperaturerna har i snitt legat sju grader över det normala för årstiden, vilket förklaras med att den sydvästliga monsunen är försenad samt heta vindar som drar in från ökendelstaten Rajastan och grannlandet Pakistan.

Ett efterlängtat väderomslag tycks låta vänta på sig. Enligt Indiens meteorologiska myndighet kommer värmeböljan att ligga kvar även under nästa vecka.

Hettan har fått elkonsumtionen att skjuta i höjden när de som har råd kopplar in luftkonditionering. I Delhi ligger förbrukningen 10–15 procent högre än normalt. Delstaten Punjab i norr har tvingats beordra industrierna att reducera kapaciteten samt infört kortare arbetsdagar för offentliganställda för att spara el.

Värmeböljor har dödat minst 6 500 människor i Indien sedan 2010. Enligt klimatforskningen blir värmeböljorna hetare, och sannolikt även mer utdragna, till följd av den globala uppvärmningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!