Tiotusentals marscherade till stöd för Trump

Många tusen personer demonstrerade till stöd för president Donald Trump i Washington DC på lördagen.
Många tusen personer demonstrerade till stöd för president Donald Trump i Washington DC på lördagen.
USATT

Tiotusentals Trumptrogna demonstranter drog på lördagen genom gatorna i Washington DC.

De befarande oroligheterna såg länge ut att utebli men under kvällen rapporterades flera gatuslagsmål.

Annons

Annons

En polis släcker en skylt som Trumpmotståndare tänt eld på under kvällen i Washington.
En polis släcker en skylt som Trumpmotståndare tänt eld på under kvällen i Washington.

Från tidig morgon till sen eftermiddag tågade anhängare till president Donald Trump i USA:s huvudstad på lördagen.

När mörkret föll skingrades de allra flesta demonstranterna. Men samtidigt rapporterades det om att bråk uppstått mellan Trumpanhängare och motdemonstranter, som tidigare hållit sig till att skandera att Trump förlorat valet.

Enligt Washington Post ska fyrverkeripjäser ha avfyrats utanför en restaurang och bord där Trump-relaterade varor såldes vältes och sattes i brand. En person hade då förts till sjukhus efter en misstänkt knivskärning, han uppges inte ha livshotande skador.

Proud boys i bråk med Antifa

Fox News rapporterar om ett antal mindre tumultartade scener där såväl den våldsbejakande vit makt-gruppen Proud boys som vänsterextrema rörelsen Antifa var inblandade i bråk. När tv-kanalen gått ut med de uppgifterna twittrade Trump att polisen borde göra sitt jobb och inte lägga några fingrar emellan för att gripa Antifamedlemmar.

Washingtonpolisen uppger enligt flera medier att sammanlagt runt 20 personer har frihetsberövats efter bråk och att två poliser har skadats.

Exakt hur många demonstranter som under dagen tågade för att visa sitt stöd för den sittande presidenten och protestera mot "etablissemangets" valresultat var ännu sent på lördagen oklart.

Trump twittrade att "hundratusentals" samlats, medan hans talesperson Kayleigh McEnany beräknade att fler än en miljon samlats, vilket av oberoende bedömare sågs som en grov överdrift.

Annons

Annons

Nytt twittrande om valfusk

Washingtons polis har inte kommit med någon egen uppskattning om hur stora skaror som samlades men nyhetsbolag från nyhetsbyrån AFP till tv-kanalen Fox News uppger att det rör sig om tiotusentals.

Presidenten själv åkte tidigt på lördagen långsamt förbi demonstranterna i kolonn med sitt säkerhetsfölje. Han var då på väg till sin golfanläggning i Sterling i delstaten Virginia.

Trump hävdar liksom sina anhängare att valfusk förekommit och vägrar fortsatt att erkänna demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet i början av november, senast på Twitter på söndagsmorgonen, svensk tid.

Att Biden fått flest röster stod klart redan för en vecka sedan, men segermarginalen utökades ytterligare i fredags, då flera amerikanska mediebolag konstaterade att Barack Obamas 77-årige tidigare parhäst också har vunnit i delstaterna Georgia och Arizona.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons