Tiotusentals samlas i stöd för Trump

Demonstranter som stöttar Donald Trump samlas bland annat utanför Högsta domstolen i Washington.
Demonstranter som stöttar Donald Trump samlas bland annat utanför Högsta domstolen i Washington.
USATT-AFP-Reuters

Tiotusentals anhängare till USA:s president Donald Trump protesterar i Washington DC, och allt fler strömmar till.

Demonstrationerna hålls till stöd för Trumps ogrundade påståenden om valfusk.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Donald Trump körde på lördagen långsamt förbi demonstranterna i kolonn med sitt säkerhetsfölje. Anhängare bar med sig amerikanska flaggor och politiska plakat till stöd för den sittande presidenten.

Trump var på väg till sin golfanläggning i Sterling i delstaten Virginia då han åkte förbi anhängarnas manifestation.

Samlas på Freedom Plaza

På torget Freedom Plaza vid Vita huset hade flera tusen anhängare samlats, och nya demonstranter tillkommer hela tiden från sidogatorna. Stämningen liknar ett valmöte för Trump och Republikanerna.

Polisnärvaron är samtidigt stor, då man befarar att sammandrabbningar mellan våldsbenägna grupper som stödjer Trump och dem som är emot hans presidentskap. Men några tecken på våldsamheter syntes inte under dagen. Däremot var många demonstranter kritiska till valprocessen.

Hela systemet är riggat. Den information vi får är filtrerad, vilket innebär att sanningen aldrig kommer fram, säger Darion Schaublin som kört till huvudstaden från Columbus i Ohio.
Det verkar vara en stor risk. . . att han inte får vara president en andra period. Men jag är inte säker på legitimiteten i detta, säger han till nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats i Washington.

Senare på lördagen återvände presidenten till Vita huset efter sin golfrunda, åter i en bilkolonn som hälsades av hyllningar som "Bästa presidenten någonsin".

Trump twittrade att "hundratusentals" samlats, medan hans talesperson Kayleigh McEnany beräknade att fler än en miljon samlats, vilket sågs som en överdrift av nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Vägrar att erkänna

Trump vägrar erkänna demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet i början av november. Att Biden fått flest röster stod klart redan för en vecka sedan, men segermarginalen utökades ytterligare i fredags, då flera amerikanska mediebolag konstaterade att Barack Obamas 77-årige tidigare parhäst också vunnit i delstaterna Georgia och Arizona.

Trump har ihärdigt hävdat att han själv är den rättmätige segraren, och att Bidens framgång är ett resultat av valfusk, en anklagelse han inte har presenterat några belägg för.

Vid en presskonferens om covid-19-vaccin i fredags sade han dock att "tiden får utvisa" vem som leder landet efter den 20 januari, vilket av många har tolkats som att han börjar godta tanken på ett maktskifte.

Proud boys

Demonstrationerna i Washington DC och flera andra städer i USA väntas samla både vanliga Trumpanhängare och högerextrema element, däribland den våldsbejakande vit makt-gruppen Proud boys.

Arrangemangen har fått en rad olika namn, däribland March for Trump, Stop the steal och Million Maga march, syftande på Trumps kampanjslogan Make America great again. Det sistnämnda anspelar också på Million man march som organiserades av Nation of islam-ledaren Louis Farrakhan i Washington 1995.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons