A-
A+

Tjänade pengar på att fängsla barn – ny dom

De före detta domarna Michael Conahan och Mark Ciavarella, längst fram i bild, då de lämnade domstolen i samband med rättegången mot dem 2009. Arkivbild.
De före detta domarna Michael Conahan och Mark Ciavarella, längst fram i bild, då de lämnade domstolen i samband med rättegången mot dem 2009. Arkivbild.
USATT

De satte i system att döma barn för småbrott och skicka dem till nya vinstdrivna ungdomsanstalter – i utbyte mot pengar från byggherren. Nu döms de tidigare domarna i Pennsylvania i USA till skadestånd.

Annons

Annons

De båda männen ska betala totalt över 200 miljoner dollar, rapporterar amerikanska medier.

Skandalen blev känd under namnet "kids-for-cash" när männen 2011 dömdes till 28 respektive 17,5 års fängelse för bland annat pengatvätt. De hann ta emot över 2,8 miljoner dollar i mutor innan de avslöjades.

De båda männen stängde först ner en anstalt som drevs i allmän regi vilket banade väg för två vinstdrivande anläggningar. En av domarna drev samtidigt på för en nolltoleranspolitik som innebar att ett stort antal barn och ungdomar kunde skickas till de privata anstalterna.

Många av de drabbade – varav flera var under 13 år – dömdes för snatteri eller andra ringa brott och i vissa fall förseddes de omedelbart med handfängsel och fördes iväg utan att få möjlighet att ta farväl av sina familjer.

Omkring 4 000 domar upphävdes efter att skandalen rullades upp.

Domarnas "grymma och avskyvärda handlingar riktades mot en särskilt sårbar grupp av unga människor", lyder tisdagens dom om skadestånd enligt The Wall Street Journal.

Det är dock oklart om skadeståndet kommer att komma offren till del då förövarna inte tros besitta den mängd pengar de dömts att betala.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.