A-
A+

Tjeckiens president flyttad från iva

Tjeckiens president Milos Zeman. Arkivbild.
Tjeckiens president Milos Zeman. Arkivbild.
TjeckienTT-AFP

Tjeckiens president Milos Zeman har flyttats från den intensivvårdsavdelning där han vårdats de senaste veckorna.

Zeman ligger nu på en vanlig vårdavdelning, enligt militärsjukhuset i Prag.

Annons

Annons

Zeman togs in med ambulans den 10 oktober, dagen efter det tjeckiska parlamentsvalet i oktober, och har inte kunnat uppfylla sina åtaganden i processen som ska leda fram till en ny regering. Den 77-årige storrökaren har länge haft problem med hälsan, som tjeckiska medier kopplar ihop med alkoholmissbruk.

Presidentens insjuknande har lett till något av en konstitutionell kris i Tjeckien, då det är oklart hur nästa regering ska kunna tillträda utan statschefens inblandning.

Den sittande premiärministern Andrej Babis parti Ano förlorade med knapp marginal sin majoritet i tjeckiska deputeradekammaren i valet, medan den borgerliga partialliansen Tillsammans med Petr Fiala i spetsen fick något fler röster. Ihop med ett annat block kan alliansen samla en parlamentarisk majoritet.

Babis hävdade inledningsvis att han blivit lovad att bilda regering på nytt, medan Fiala gjorde anspråk på samma sak, då han har en majoritet i ryggen. Men en vecka efter valet svängde Babis, och sade i en radiointervju att han nu tänker gå i opposition.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.