A-
A+

Tjock brandrök över Bordeaux

Människor lämnar områden i sydvästra Frankrike där skogsbränder rasar.
Människor lämnar områden i sydvästra Frankrike där skogsbränder rasar.
FrankrikeTT

En stickande doft, tjock brandrök och en nedringd brandkår. Bränderna i närheten av franska Bordeaux rasar med oförminskad kraft.

Över 37 000 personer har tvingats lämna sina hem.

Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, säger Mathieu Valbuena, vars camping brunnit ner.

Annons

Annons

Skogsbränderna i Frankrike fortsätter rasa. Omkring 20 000 hektar har hittills brunnit ner.
Skogsbränderna i Frankrike fortsätter rasa. Omkring 20 000 hektar har hittills brunnit ner.

Den kraftiga röken som under natten och tisdagsmorgonen täckte hamnstaden Bordeaux kommer från skogsbränderna som sedan en vecka rasar i regionen. På sociala medier vittnar Bordeaux-bor om hur de vaknat mitt i natten av stark rökdoft. Många hade fönstren öppna på grund av värmen.

Klockan är ett på natten och i Bordeaux är det en stickande branddoft, säger en kvinna till franska mediebolaget BFMTV.

Räddningstjänsten har fått ta emot tusentals samtal från oroliga invånare. De lokala myndigheterna i departementet Gironde, där Bordeaux är huvudort, skriver i ett meddelande till allmänheten:

"Ring inte brandkåren, linjerna är överbelastade. Om ni är rädda för att andas in farlig rök sätt på ett munskydd som ni använder mot covid–19."

Extremt komplicerat

Omkring 20 000 hektar skog har brunnit sedan förra veckan och bränderna fortsätter att rycka fram. Drygt 3 500 brandmän arbetar med att få kontroll över bränderna. Sex vattenbombplan är involverade i släckningsarbetet. Under måndagen bröt ytterligare en brand ut i regionen vilket medför att brandmännen nu kämpar mot tre bränder.

I La Teste-de-Buch, väster om Bordeaux, där en av bränderna rasar säger borgmästaren Patrick Davet att natten har varit "extremt komplicerad":

Det är ett krig mot en fiende som inte sover, som förflyttar sig och som inte ger någon respit, säger han till BFMTV.

Under måndagen sågs långa bilköer från de populära semesterorterna i Arcachon, utanför Bordeaux efter att myndigheterna tvingat ytterligare 16 000 människor att evakuera.

Vi blev verkligen besvärade av all rök och en granne berättade om evakueringsordern, säger Parisbon Yves till tidningen Sudouest.

Över 37 000 människor har nu tvingats lämna sina hem i regionen.

Annons

Annons

Campingar har brunnit ner

I Arcachon har ett zoo tvingats evakuera alla djur och flera campingar har brunnit ner. Mathieu Valbuena, ägare till Pyla-Camping, har tårar i ögonen när han pratar med tidningen Le Parisien.

Jag har svårt att ta in att det inte finns något kvar idag. Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, säger han till tidningen.

Under måndagen bröt även en brand ut i Bretagne i norra Frankrike. Omkring 250 brandmän kämpar med släckningsarbetet och 500 människor har tvingats lämna sina hem. Bretagne hade under måndagen värmerekord med temperaturer som nådde uppemot 40 grader på vissa håll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.