Tog sig in på skyddsobjekt – åtalas

Skyltar som informerar om att platsen är ett skyddsobjekt, fanns vid den militära anläggningen männen tog sin in på. Just denna skylt är från en annan plats. Arkivbild.
Skyltar som informerar om att platsen är ett skyddsobjekt, fanns vid den militära anläggningen männen tog sin in på. Just denna skylt är från en annan plats. Arkivbild.
BrottTT

Tre män åtalas sedan de tagit sig in på en av Försvarsmaktens anläggningar, i Katrineholms kommun.

Det här är en känslig anläggning som de har tagit sig in i, säger åklagaren Mats Ljungkvist vid riksenheten för säkerhetsmål.

Annons

Annons

Åtalet mot de tre männen i 30-årsåldern lämnades in till Nyköpings tingsrätt under tisdagen, och rör en händelse i början av november för snart två år sedan. Männen ska då "obehörigen inträngt på försvarsmaktens anläggning", står det i stämningsansökan.

Rubriceringen är obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Att det just var ett skyddsobjekt framgick på skyltar vid anläggningen, enligt åklagaren.

Den här typen av skyltar är uppsatta särskilt för att de ska vara lätta att iaktta, och det finns ofta ganska många skyltar på ett sådant här objekt, säger Mats Ljungkvist.

Känsligt ärende

Enligt Mats Ljungkvist finns känsliga omständigheter i ärendet, vilket gör att Säkerhetspolisen hanterar det. Vilka dessa omständigheter är vill han inte gå in närmare på.

Männen själva har i förhör sagt att de trodde att anläggningen var nedlagd, att de läst det på nätet.

Det är en vanlig förklaring i den här typen av ärenden, exempelvis i fallet där två män åtalats för att ha tagit sig in och filmat och fotat på Musköbasen söder om Stockholm.

Annons

Annons

"Stort intresse"

Allmänt är det nog så att de personer som håller på och kartlägger de här anläggningarna, eller bereder sig tillträde till dem, det är personer som har det här som sitt stora intresse. Att de inte skulle veta vilka anläggningar som är aktiva eller inte – allmänt sett stämmer inte det, säger Mats Ljungkvist.

Hur han anser att det ligger till i det aktuella Katrineholmsfallet vill dock inte Ljungkvist gå in på före huvudförhandlingen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons