A-
A+

Tog timmar för oljebolag att larma om läckage

Olja har spolats upp på en strand i Newport Beach i Kalifornien, USA.
Olja har spolats upp på en strand i Newport Beach i Kalifornien, USA.
USATT-AP

Den första uppgiften om ett möjligt oljeläckage i havet utanför södra Kalifornien kom redan tolv timmar innan oljebolaget slog larm.

Annons

Annons

Dokument visar hur det första larmet till den amerikanska kustbevakningen kom från en ankrat skepp, som lagt märke till ett skimmer i vattnet. Det andra, sex timmar senare, kom från en myndighet som noterat en oljefläck på satellitbilder.

Först tolv timmar efter uppgifterna från det ankrade skeppet rapporterade oljebolaget Amplify Energy läckan i gasledningen, varpå området kunde börja saneras.

Sedan oljan började läcka i lördags har den spridit sig över tre mil och den befaras kunna orsaka stora skador på områdets djurliv. Stränderna runt läckan kan tvingas vara avstängda i flera veckor framöver.

Myndigheterna i Kalifornien i USA undersöker om det kan ha varit ett ankare från ett fartyg som förstört en rörledning i havet och orsakat att över 570 000 liter olja läckt ut utanför Huntington Beach, söder om Los Angeles.

Lastfartyg som är på väg till hamnarna i Los Angeles och Long Beach passerar regelbundet området.

Dykare har undersökt närmare 2,5 kilometer av rörledningen och har fokuserat extra på en särskild del, uppger Amplify Energys vd Martyn Willsher på en presskonferens.

Guvernör Gavin Newsom har utropat nödläge i Orange County och manar myndigheter till att vidta "omedelbara och offensiva åtgärder" för att städa upp och utreda oljeläckagets påverkan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.