A-
A+

Tonåring friad för skjutning i Kenosha i USA

Domaren i det uppmärksammade målet, Bruce Schroeder, lyssnar när rättsbiträdet Tami Mielcarek läser upp juryns beslut.
Domaren i det uppmärksammade målet, Bruce Schroeder, lyssnar när rättsbiträdet Tami Mielcarek läser upp juryns beslut.
USATT-AP

18-åringen som åtalats misstänkt för dödsskotten mot två Black lives matter-demonstranter i delstaten Wisconsin frias från alla anklagelser.

Annons

Annons

Juryn var inne på sin fjärde dag av överläggningar när domen meddelades på fredagen. Den 18-årige mannen frias från alla anklagelser efter att ha åberopat självförsvar i de dödliga skjutningarna i Kenosha i delstaten Wisconsin i augusti förra året.

Mannen grät i rättssalen och kramade en av sina advokater när domen lästes upp.

Tumult uppstod

18-åringen riskerade livstids fängelse vid en fällande dom. Han stod åtalad för mord, försök till mord och vårdslöshet för att ha dödat två män och skadat en tredje med ett halvautomatiskt gevär.

Kravaller hade i augusti brutit ut i staden Kenosha, efter det att polisen skjutit den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen.

Den åtalade mannen, då 17 år gammal, hade lämnat sitt hem i delstaten Illinois för att beväpnad med ett vapen av typen AR-15 "skydda Kenosha från upprorsmakare", enligt egen utsago.

På kvällen uppstod tumult. En video från platsen visar hur han faller till marken och skjuter mot demonstranter som kommer emot honom. Två män dödades och en tredje skadades allvarligt av skotten.

Annons

Annons

Biden arg

Under rättegången framställde åklagare 18-åringen som en "wannabe-soldat" som var var ute efter problem den där natten. Åklagaren ville hålla honom ansvarig för att ha orsakat en farlig situation genom att rikta sitt gevär mot demonstranter.

Jag gjorde inget fel. Jag försvarade mig, sade 18-åringen i rätten.

Den friade tonåringen är vit, liksom de han sköt.

Fallet har varit mycket uppmärksammat i amerikanska medier. President Joe Biden vädjar till lugn i ett uttalande från Vita huset som publicerats efter domen.

"Även om domen i Kenosha kommer att få många amerikaner att känna sig arga och oroliga, inklusive jag själv, måste vi inse att juryn har talat", säger Biden i uttalandet.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns felaktiga uppgifter om tonåringens vapeninnehav.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.