A-
A+

”Toppjuristen” nekas prövning i HD

En känd brottmålsadvokat attackerades och sköts på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm i september 2019. Arkivbild.
En känd brottmålsadvokat attackerades och sköts på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm i september 2019. Arkivbild.
BrottTT

Den kvinnliga tidigare toppjuristen dömdes av hovrätten till 15 års fängelse för mordförsök på en annan jurist. Domen överklagades till Högsta Domstolen som nu meddelar att de inte kommer att pröva målet.

Annons

Annons

Domen för anstiftan av försök till mord och förberedelse till mord på 15 års fängelse står därmed fast.

Det är ganska exakt två år sedan en välkänd brottmålsadvokat attackerades och sköts i sitt trapphus i centrala Stockholm. En kvinna, som i media omnämnts som ”toppjuristen”, blev snabbt misstänkt och greps misstänkt för anstiftan till mordförsök, men släpptes vid häktningsförhandlingen.

Ett par månader senare åtalades en 54-årig man misstänkt för mordförsöket. Han dömdes under våren 2020 av Svea hovrätt till 14 års fängelse.

Kort efter hovrättens dom mot den 54-årige mannen greps och häktades den kvinnliga toppjuristen igen – denna gång misstänkt för stämpling till mord på brottmålsadvokaten redan hösten 2018, ett brott som aldrig fullbordades. Under tiden i häktet utökades misstankarna mot kvinnan till att också gälla anstiftan av det uppmärksammade mordförsöket i september 2019.

Hon dömdes till 14 års fängelse i tingsrätten och i april i år meddelade Svea hovrätt att man skärpte straffet till 15 års fängelse.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!