A-
A+

Toppmöte efter diplomatisk iskyla

Colombias president Gustavo Petro (vänster) och Venezuelas president Nicolás Maduro utanför presidentpalatset Miraflores i Caracas.
Colombias president Gustavo Petro (vänster) och Venezuelas president Nicolás Maduro utanför presidentpalatset Miraflores i Caracas.
Colombia/VenezuelaTT-AFP

En nystart i tidigare djupfrysta relationen mellan grannländerna Venezuela och Colombia väntas efter toppmöte.

Annons

Annons

Colombias president Gustavo Petro reste på lördagen till Venezuela för ett möte med landets president Nicolás Maduro. Mötet är en del av upptinade relationer efter år av låst diplomatiskt läge mellan de två länderna.

Besöket genomförs dagar efter det att en strategiskt viktig bro mellan länderna åter öppnades för trafik.

Den diplomatiska iskylan inträffade efter ett gräl om Nicolás Maduros ifrågasatta valseger 2018. Maduros sida anklagades för fusk och auktoritära våldsmetoder, och ett antal länder valde att ställa sig på den dåvarande oppositionsledaren Juan Guaidós sida.

Oppositionen i Venezuela har sedan dess fallit samman i falanger, medan Colombia valt en vänsterinriktad president, Gustavo Petro, att ersätta den mer konservative Iván Duque.

Petro utnämndes till president i augusti 2022, och en av de första åtgärderna var att inleda försök att återupprätta diplomatiska kontakter med Venezuela. Besöket är Petros andra i Caracas, och målet enligt Colombias utrikesdepartement är att "fortsätta arbetet för en gemensam agenda för de två länderna".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.