A-
A+

Toppmöte i natt mellan Xi och Biden

USA:s president Joe Biden och hans kinesiska kollega Xi Jinping ska träffas på videolänk.
USA:s president Joe Biden och hans kinesiska kollega Xi Jinping ska träffas på videolänk.
USA/KinaTT

Taiwan, tullar, cybersäkerhet och Nordkorea väntas komma upp i samtalet. Men både Peking och Washington DC spelar ner förväntningarna inför nattens digitala toppmöte mellan presidenterna Xi Jinping och Joe Biden.

Annons

Annons

Båda sidor inser att de har meningsskiljaktigheter, att de kommer att vara konkurrenter. Men att det är viktigt att hålla relationen fredlig, säger Winston Lord, biträdande utrikesminister med ansvar för Östasien och Stillahavsområdet under Bill Clintons tid som president, till nyhetssajten Politico.

Litar på USA?

Ingen agenda har offentliggjorts inför mötet, som äger rum klockan 01.45 under natten till tisdagen svensk tid.

Relationen mellan de båda ekonomiska supermakterna tyngs av komplexa dispyter om bland annat tullar och frågetecken kring coronavirusets uppkomst. Mötet sker också efter en helg av upprepade varningar och utspel om Taiwan, som Kina anser är del av landets territorium och som Peking sagt att man vid något tillfälle kommer att ta kontroll över.

Taiwans president Tsai Ing-Wen har dock sagt att hon litar på att USA försvarar området vid en eventuell militär attack från Kina. USA, i sin tur, har uppmanat Kina att tona ner de militära, diplomatiska och ekonomiska påtryckningarna mot Taiwan.

Vid sidan av Taiwanfrågan har Peking under hösten kritiserat säkerhetspakten Aukus, som USA och Storbritannien bildat tillsammans med Australien.

Annons

Annons

"Sätta spelregler"

Ingen åsiktsförklaring eller gemensamt uttalande väntas efter Xis och Bidens samtal. Men mindre överenskommelser, bland annat rörande synen på Nordkorea och Iran, kan komma att klubbas under mötet, enligt internationella medier. De båda ledarna förvånade många genom att visa på viss samsyn under klimatmötet i Glasgow, skriver brittiska BBC.

Den riktigt stora frågan som skuggar träffen är hur jättarna i öst och väst ska samexistera. En högt uppsatt regeringskälla i Washington DC sade i fredags att samtalet inte handlar om att leverera uppgörelser utan om att ansvarsfullt "sätta spelregler för effektiv konkurrens".

Hua Chunying, taleskvinna för Kinas utrikesdepartement, var också fåordig när hon bekräftade mötet i lördags. Ledarna ska diskutera synen på den kinesisk-amerikanska relationen och "sakfrågor som är av gemensamt intresse", sade hon enligt Politico.

Samtalet är de båda presidenternas tredje sedan Biden tillträdde i januari, och det är ingen hemlighet att deras relation är knackig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.