A-
A+

Toppmuseer vädjar till klimataktivister

'Den klädda maja' av Francisco de Goya hänger på Pradomuseet i Madrid. Det är en av tavlorna som aktivister limmade fast sig i. Arkivbild.
"Den klädda maja" av Francisco de Goya hänger på Pradomuseet i Madrid. Det är en av tavlorna som aktivister limmade fast sig i. Arkivbild.
KonstTT-AFP

Annons

Annons

Klimataktivister som attackerar kända konstverk underskattar skadan de kan göra på verken. Det skriver cheferna för ett 90-tal av världens främsta museer i ett gemensamt uttalande, där man vädjar om ett slut på det hela.

Den senaste tiden har en rad uppseendeväckande aktioner genomförts. I Madrid har aktivister limmat fast sig i tavlor med Goyas kvinnor, i London och Rom har det kastats tomatsoppa på solrosor och bönder av van Gogh och i Tyskland har det smetats potatismos på Monets höstackar.

"Aktivisterna bakom attackerna underskattar ömtåligheten hos de här verken, som måste bevaras som en del i vårt gemensamma kulturella arv", skriver museicheferna.

Uttalandet är undertecknat av cheferna för Louvren i Paris, Uffizierna i Florens och Guggenheim i New York – bland många andra.

Museicheferna beskriver aktionerna som "djupt omskakande" och skriver att de kommer att fortsätta försvara museernas öppenhet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.