A-
A+

Topprankad Hansson: "Häftigt att veta"

Louise Hansson är topprankad inför 100 meter fjäril i EM. Arkivbild.
Louise Hansson är topprankad inför 100 meter fjäril i EM. Arkivbild.
SimningTT

Hon kommer till EM som Europaetta på 100 meter fjäril.

Louise Hansson, 24, njuter av att vara ett av toppnamnen på förhand.

Det är klart att det är jättekul att veta att man kan fajtas om medaljerna, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett normalt år skulle Sarah Sjöström ha varit det stora namnet inför 100 meter fjäril i ett mästerskap.

Men med stjärnan skadad har i stället Louise Hansson simmat fram som en potentiell guldkandidat.

På Swim Open i Stockholm i april gjorde Hansson en världstid på 100 meter fjäril och simmade för första gången i karriären under 57 sekunder på 56,73.

Med det är hon femma i världen i år och snabbast i Europa.

Blandade känslor

Hanssons utveckling de senaste åren har varit stadigt uppåtgående och på VM 2019 gjorde hon finaldebut på 100 meter fjäril och blev sjua.

Hon erkänner att hon känner en viss press inför EM som startar på måndagen med försök och semifinal och final på tisdag kväll. Men samtidigt njuter hon också över att vara så högt rankad.

Det är häftigt att veta att man är där uppe, det är något man har kämpat för i många år. Jag har ju ingen individuell medalj på ett EM i långbana, så det hade varit jättekul. Men jag vill inte sätta den pressen på mig själv, jag vet att jag simmar som bäst när jag har en trygg känsla och litar på mig själv, säger hon.

Annons

Annons

"Känslan är bra"

När hon simmade sitt rekordlopp i Stockholm var hon dessutom fullt toppad. Det är hon inte på EM. Det stora målet är ju OS i Tokyo i juli.

Jag körde full toppning till Swim Open, sedan så tog jag det lugnt några dagar och sedan gick vi in i tre veckor med rätt tuff träning. Men senaste veckan har vi ändå dragit ned i intensitet, jag är inte fulltoppad, men inte heller nerkörd. Så känslan är bra, säger hon.

Även lillasyster Sophie Hansson, 22, är rankad högt inför EM, trea på 50 meter bröstsim och femma i Europa på den dubbla distansen, som också gäller i OS.

Michelle Coleman har kapaciteten att slåss om medalj på 50 och 100 meter frisim om hon prickat formen, likaså Erik Persson på 200 meter bröstsim.

Förutom medaljjakt handlar EM också om en chans att kvala in till OS, bland annat för Coleman. Louise Hansson och Erik Persson är redan uttagna tillsammans med Sarah Sjöström, medan Sophie Hansson klarade OS-kvalgränsen på Swim Open.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!