A-
A+

Topprepublikan: Konspirationer är som cancer

'Censurerad' står det på republikanen Marjorie Taylor Greenes munskydd. Arkivbild.
"Censurerad" står det på republikanen Marjorie Taylor Greenes munskydd. Arkivbild.
USATT

"Galna lögner och konspirationsteorier är cancer för det republikanska partiet och vårt land." Kommentaren från topprepublikanen Mitch McConnell riktas till partikollegan Marjorie Taylor Greene – som har uttryckt stöd för Qanon.

Annons

Annons

"Någon som har antytt att det kanske var så att inget flygplan körde in i Pentagon den 11 september, att fasansfulla skolskjutningar iscensatts på förhand och att Clintons kraschade JFK Jr:s flygplan lever inte i verkligheten", konstaterar Mitch McConnell i ett uttalande som återges av flera amerikanska medier.

Den republikanska minoritetsledaren i senaten framhåller att den här typen av konspirationsteorier inte har något att göra med de utmaningar som amerikanska familjer står inför, eller de hårda debatter som kan stärka Republikanernas väg framåt.

Kontroversiell

Även om McConnell inte nämner henne vid namn är det tydligt att kommentaren riktar sig till den kontroversiella partikamraten Marjorie Taylor Greene från Georgia, som nyss har tagit plats i USA:s representanthus.

Hon har uttalat stöd för den grundlösa konspirationsrörelsen Qanon, upprepar ex-presidenten Donald Trumps felaktiga anklagelser om valfusk och hennes retorik innehåller stråk av såväl islamofobi som antisemitism.

Kritiken mot Greene har växt den senaste tiden sedan det framkommit att hon åren innan hon valdes in i kongressen upprepade gånger på nätet uttryckt stöd för att demokratiska politiker ska avrättas, däribland talmannen Nancy Pelosi. Hon har också ställt sig bakom grundlösa påståenden om att skolskjutningar varit iscensatta, bland annat massakern på Sandy Hook i Newtown 2012 då 26 människor sköts ihjäl.

Annons

Annons

Vill stoppa

Nu har demokrater i representanthuset tagit fram en resolution som skulle avlägsna den nyinvalda ledamoten från hennes platser i utbildnings- och budgetkommittéerna.

Vi kan inte stoppa henne från att prata, säger demokraten Debbie Wasserman Schultz, som presenterat resolutionen, på en presskonferens.
Men det vi kan göra är att göra henne i princip maktlös. Det är intentionen.

För att resolutionen ska godkännas krävs enkel majoritet i representanthuset, där demokraterna har 221 platser och republikanerna 211. Det gör att den har större chans att gå igenom än ett separat initiativ som demokraten Jimmy Gomez driver – som går ut på att Greene helt enkelt ska stängas av. Det skulle dock kräva två tredjedelars majoritet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss