A-
A+

Torsdagen varmast i Sverige på 75 år

Linköping låg i det område som SMHI utfärdat en orange varning för. På torsdagen blev det nytt lokalt värmerekord i staden.
Linköping låg i det område som SMHI utfärdat en orange varning för. På torsdagen blev det nytt lokalt värmerekord i staden.
VäderTT

Extremvärmen nådde sin kulmen i Sverige på torsdagen – men det över 70 år gamla värmerekordet stod sig. Målilla klämde dock till med nytt årshögsta.

Den högsta temperaturen i Sverige sedan 1947, konstaterar Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Annons

Annons

Varning för höga temperaturer 20–21 juli.
Varning för höga temperaturer 20–21 juli.

I nordöstra Götaland och södra Svealand beräknades temperaturen kunna överstiga det svenska värmerekordet om 38,0 grader som uppmätts två gånger, i Ultuna 1933 och i Målilla 1947.

Om det inte blir tangerat så kan nog rekordet slås, sade SMHI:s vakthavande meteorolog Lisa Frost till TT dagen före.

Men när temperaturmätningarna för dagen summerats kunde man konstatera att 1900-talets rekord står sig.

Som vanligt utmärkte sig värmemetropolen Målilla. Redan under gårdagen klämde orten till med 35,3 grader, en temperatur som var den högsta som uppmätts i Sverige på 30 år.

På torsdagen uppnåddes 37,2 grader – ännu ett nytt svenskt årshögsta och varmast sedan sommaren i Målilla 1947.

Det var varmt på många orter med flera lokala värmerekord, bland annat i Linköping med 36,9 grader. Jönköping, med 35,3 grader, har haft det varmast sedan mätningarna började 1858.

Mer svalka på väg

Temperaturerna var högst i östra Götaland men ända upp i södra Norrland nådde kvicksilvret över 30 grader, i Gävle så mycket som 33,5 grader.

Den mycket varma luftmassan som plågat stora delar av Europa i en dryg vecka hälsade bara på i Sverige tillfälligt och SMHI:s orangea och gula varningar för höga temperaturer gällde bara fram till torsdagskvällen.

Under fredagen sjunker temperaturerna drastiskt och vi kommer de kommande dagarna att få mer ostadigt väder i stora delar av landet.

Torsdagens värmevarningar har på fredagen bytts ut mot gula varningar för skyfallsliknande regn i nordligaste Götaland och sydligaste Svealand.

Det ser ut att bli en hel del kraftiga åskskurar, säger meteorolog Mattias Lind.

Annons

Annons

Men först: Tropisk natt

På lördag sjunker temperaturen under 20 grader i stora delar av landet.

Generellt blir det runt 15 och 20 grader.

Men innan svalkan anländer blir det en het natt i delar av Götaland och Sveland.

Det kommer säkert bli en tropisk natt på flera ställen. Framför allt i östra Götaland och östra Svealand ser temperaturen ut att hålla över 20 grader, säger Lind.

Brandrisken i skog och mark är fortfarande mycket stor till extremt stor i Götaland, Svealand, sydligaste Norrland och på Gotland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.