A-
A+

Total kris på Malmö Dockteater

Manusförfattarna David Wiberg, Maria Maunsbach och Elis Monteverde Burrau. (Bilden är ett montage). Pressbild.
Manusförfattarna David Wiberg, Maria Maunsbach och Elis Monteverde Burrau. (Bilden är ett montage). Pressbild.
TeaterTT

"Total kris" – det är temat när Malmö Dockteater gör tre miniuppsättningar med flera olika inbjudna författare och regissörer. David Wiberg, Elis Monteverde Burrau och Frida Röhl är några av dem som ska utforska och bejaka krisen som tema.

Annons

Annons

En fri teater befinner sig alltid i kris – och vi människor också. Det hävdar Malmö Dockteater inför sitt nya projekt "Total kris", där tre olika författare har bjudits in för att utforska temat i nya pjäser. Miniuppsättningarna regisseras av Erik Holmström, Oskar Thunberg och Frida Röhl. I Malmö Dockteaters tappning är krisen inte heller enbart dålig, i ett uttalande skriver teatern: "Vi finns för att skapa. Skapandet kräver pånyttfödelse. Pånyttfödelse kräver en kris."

Komikern och författaren David Wiberg, bland annat aktuell med humorserien ”Varan-tv:stories” på SVT, är en av dem som har skrivit ett bidrag.

Min kortpjäs heter ”Sörja” och man kan väl säga att det handlar om att försöka döva sin sorg och smärta genom att förvirra sig själv, genom att blanda upp vad som är sant och falskt, men att göra det under kontrollerade former.

Förvirrar som motreaktion

David Wiberg jämför med "en bokcirkel eller swingersklubb" där man tillsammans försvinner i väg. Men var går gränsen för verkligheten om man träder in i galenskapen, undrar han – ett tema han också utforskade i humorboken "Ingenting känns längre riktigt kul”.

Det handlar om att använda sig av samma medel som ondskefulla krafter i världen gör, som förvirrar genom olika typer av narrativ. Kan man använda sig av det i det lilla formatet, som en motreaktion? I det lilla tänker jag göra på samma sätt men på ett uppbyggligt sätt, att man genom gruppmöten får lite kraft och energi och orkar gå ut i den vanliga världen, säger han.

Det är första gången han skriver för en dockteater. I David Wibergs pjäs bidrar dockorna också med en ny dimension: pjäsen tar upp viljan att slippa ta ansvar för sig själv – en humoristisk blinkning till dockans villkor.

Annons

Annons

Panelsamtal om kris

Enligt Erik Holmström, som också är konstnärlig ledare för Malmö Dockteater, handlar projektet om att släppa kontrollen och samtidigt kunna njuta av det.

Förutom uppsättningarna ska Malmö Dockteater också arrangera panelsamtal om konstens kris, live-konserter och utställningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.