A-
A+

Tränaren efter Ponsiluomas missar: ”Jag är chockad”

Martin Ponsiluoma, i rött, stod för tio bommar under Sverigepremiären.
Martin Ponsiluoma, i rött, stod för tio bommar under Sverigepremiären.
SkidskytteTT

Martin Ponsiluoma började årets skidskyttesäsong med tio bom.

Jag är chockad över att hans skytte var så dåligt i dag. Nu måste vi analysera vad som hänt, säger landslagets skyttetränare Jean-Marc Chabloz, och signalerar att detta kan bli ett problem resten av säsongen.

Annons

Annons

Martin Ponsiluoma med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz under Sverigepremiären.
Martin Ponsiluoma med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz under Sverigepremiären.

Martin Ponsiluoma är tillsammans med Sebastian Samuelsson Sveriges två stora skidskyttehopp. Efter en försäsong där skyttet fungerat mycket bra hade Ponsiluoma stora förhoppningar inför Sverigepremiären i Idre.

Resultatet blev tio bom och en 31:a-plats på kortdistansen.

På skjutvallen stod landslagets skyttetränare Jean-Marc Chabloz och han kunde inte tro sina ögon:

Jag är chockad över att hans skytte var så dåligt i dag. Han har ju skjutit bra under en lång period och inte visat den här tendensen. Jag är chockad.

Kan bli problem

Efter tävlingen betonade Chabloz vikten av att snabbt få ett snack med Ponsiluoma. Han menar att annars finns risken att skyttet kan bli ett problem för honom i vinter.

Det här har hänt. Det går inte bara att säga att detta är en engångsgrej. Det måste vi analysera. Morgondagens (söndagens) tävling blir därför mycket viktig för honom, säger Chabloz och fortsätter:
Jag har inte pratat med Martin ännu. Men det spelar ingen roll. Jag ser vad jag ser. Jag litade på Martin. Därför blev jag besviken efter en sådan här dag.

Annons

Annons

"Fånga honom"

Chabloz berättar att Ponsiluoma haft en fin försäsong med skyttet vilket skapat förväntningar om att han ska vara en stabil skytt hela säsongen. Nu väntar i stället ett viktigt mentalt snack på lördagskvällen:

Det gäller att fånga honom. Plocka fram de bra sakerna. Han har sagt att det nästan inte går att bomma och sådana kommentarer. Bara att säga till honom: Glöm inte vad du har varit. Vi analyserar vad som hänt och lägger det sedan åt sidan. Men det är viktigt att han får med sig bra feedback efter morgondagens tävling, säger han.

Ponsiluoma svarar

Ponsiluoma själv var både besviken och förvånad efter sitt skytte.

Jag är chockad själv. Jag vet ju vad jag har gjort i sommar. Vi får göra en analys nu till i morgon, säger Ponsiluoma och berättar hur han upplevde sin skjutning i Idre:
Jag kände att pulsen var hög i dag. Det var lite lurigt med vinden. Det blåste rätt mycket i inskjutningen. Jag tyckte sedan att det mojnade under tävlingen. Första stå hade jag otur då det blåste mycket. Det var lurigt, men det ska ändå inte vara så att man bommar så här.

Gliring från Sjökvist

Henning Sjökvist, en av de som utmanar om en världscupplats, kom överraskade tvåa efter fransmannen Fabien Claude. Han sköt fullt och hade efter loppet en liten gliring till de etablerade landslagsåkarna:

De får inte hålla på att skjuta så här om de ska vara före och ta alla platser till världscupen. Vi brukar skoja lite om att det bara är att sikta i mitten och trycka av så brukar det gå bra.

.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.