-
+

Tränaren tror på guldchans – trots formsvackan

Hanna Öberg.
Hanna Öberg.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Att skidskytte-VM fortsätter med distans – den längsta tävlingen av alla – kanske inte låter så bra när Hanna Öberg visat svag åkform.

Men det är också den tävling där skyttet är absolut viktigast.

Hon tog OS-guld när hon var en och en halv minut bakom i åktid, säger Sveriges huvudtränare Johannes Lukas.

Annons

Annons

Hanna Öberg var frustrerad efter att inte ha känt igen sin kropp under varken sprinten eller jaktstarten där hon blev tia respektive 13:e. I jaktstarten hade hon bara 35:e bästa åktid av samtliga åkare.

Jag upplever det som att det inte alls svarar i kroppen så som jag vill, sade Öberg efter jaktstarten i söndags.

Hon konstaterade samtidigt:

Jag vet att formen var bra för typ tre dagar sen, så den är ju inte bortblåst. Nu ska vi reda ut det här. Och... Jag ska väl tro på att det lika snabbt kan vända tillbaka.

Kort om tid

Huvudtränaren Johannes Lukas pratade med Hanna Öberg direkt efter loppet och även senare på kvällen.

Självklart var Hannas åkning inte så som vi vill. Det är väldigt svårt under VM att om det gick tungt under sprinten att det ska gå bättre i jaktstarten eftersom återhämtningstiden är väldigt kort. Men vi vet att hon hade en bra uppladdning innan VM och vi såg att hon gjorde det väldigt bra i mixedstafetten (svenskt brons), så vi vet att formen finns där någonstans, säger han till TT.

Under måndagen är fokus på återhämtning:

Fylla på med energi in i kroppen, ta någon massage, inte springa runt för mycket utan ta det extra lugnt. Men du kan inte göra så mycket, det är en dag emellan. Man måste behålla lugn och ro och tron på det vi har gjort och det gör vi, säger Lukas.

Annons

Annons

Bra chans

Johannes Lukas har i sina samtal med Hanna Öberg också försökt att lyfta fram fördelarna med att det är just distans som väntar. Den disciplin där Öberg har tagit både OS- och VM-guld är visserligen den längsta, 15 km, men eftersom varje bom ger en straffminut är skyttet mer utslagsgivande än andra tävlingsformer.

Hon har en väldigt bra chans där, jag kollade upp det och hon tog OS-guld när hon var en och en halv minut bakom åkmässigt. Det visar att man kan skjuta väldigt bra och åka stabilt och ändå ha en chans för en topplacering, säger Lukas.

Damernas distanslopp inleds klockan 12.05 på tisdag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss