A-
A+

Tränarens uppmaning till Nilsson: "Var ödmjuk"

Stina Nilsson har fått en smakstart på livet som skidskytt i världscupen.
Stina Nilsson har fått en smakstart på livet som skidskytt i världscupen.
SkidskytteTT

Debuten klarade hon med beröm godkänt.

I dag väntar nästa utmaning i världscupen för skidskytten Stina Nilsson, som har jaktstart på schemat.

Det ska bli spännande att se hur hon tacklar det här, säger skyttetränaren Jonas Johansson.

Annons

Annons

Mantrat från landslagsledningen inför Stina Nilssons världscupdebut i skidskytte har varit ”erfarenheten är viktigare än resultatet”.

Trots det var det få som kunde dölja sin glädje över 27-åringens överraskande 26:e-placering i fredagens sprint i Östersund.

Det var jätteimponerande. Häftigt, säger skyttetränaren Jonas Johansson vars leende inte går att ta miste på trots åtsittande munskydd.

Åkmässigt har Nilsson visat fin form i IBU-cupen, nivån närmast under världscupen. Däremot var det få som hade räknat med nio av tio träffar på skjutvallen – hennes bästa facit med geväret i tävlingssammanhang så här långt.

Båda skjutserierna var jättebra, men framför allt är jag imponerad över jobbet hon gör. Att hon vågar vara offensiv och följa sin plan, säger Johansson.

TT: Överraskad?

Nja, inte överraskad för jag har sett att hon kan skjuta så här bra. Men det hade lika gärna kunnat vara många bom. Det svänger mycket upp och ner, men nu var hon så här bra.

"Är en tävlingsmänniska"

Johansson tror inte att det var en slump att Stina Nilsson gjorde sitt livs skidskyttetävling när hon fick chansen att mäta sig med världseliten.

Det har vi sett förut med Stina, och inte bara i skidskytte. Hon är en tävlingsmänniska och hon kan tagga till när det väl gäller.

Men nu gäller det att inte förivra sig. Det är viktigt att Stina Nilssons fokus fortsatt ligger på den egna prestationen i stället för att vilja klättra på resultattavlan och minska det 56 sekunder långa avståndet till ledande Tiril Eckhoff.

Det är lätt att börja titta på resultatlistan och se att hon är ganska nära upp till täten. Men hon måste vara ödmjuk och ha fokus på sitt. Annars är det lätt att det kan bli några fler bom. Men det är en kul uppgift för henne, säger Johansson.
Nu får vi se hur hon tacklar det här. Det blir jättespännande. Vi har sagt att erfarenheten blir viktigast för Stina och det här blir en supererfarenhet.

Annons

Annons

Nöjd men samlad

Själv var Stina Nilsson givetvis tillfreds med sin världscupdebut men samtidigt samlad inför lördagens jaktstart.

Det är en helt ny dag med nya förutsättningar med inskjutning som ska göras på ett bra sätt. Nu ska jag ta mig hem och ladda för i morgon, sade hon efter fredagens sprint.

Damernas jaktstart inleds klockan 12.15. Tre timmar senare, 15.15, är det dags för herrarna med Sebastian Samuelsson som går ut som tvåa, fyra sekunder efter italienaren Lukas Hofer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!