Tränarnas osannolika återseende i CL-semin

Julian Nagelsmann kan föra Leipzig till Champions League-final – blott 33 år gammal.
Julian Nagelsmann kan föra Leipzig till Champions League-final – blott 33 år gammal.
FotbollTT–Reuters

För 13 år sedan bad Thomas Tuchel en 21-årig Julian Nagelsmann om hjälp att scouta ett motståndarlag.

Nu möts de båda tyska tränarna igen – i semifinal i Champions League.

Jag hade aldrig kunna föreställa mig detta, säger Nagelsmann inför Leipzigs möte med PSG.

Annons

Annons

PSG-tränaren Thomas Tuchel ser fram emot mötet Leipzig och hans tidigare lärjunge Julian Nagelsmann.
PSG-tränaren Thomas Tuchel ser fram emot mötet Leipzig och hans tidigare lärjunge Julian Nagelsmann.

Julian Nagelsmann fick aldrig sina proffsdrömmar uppfyllda. I stället tog livet en annan vändning för den tidigare mittbacken – som i stället gjorde honom till en av världens främsta fotbollstränare i en sensationellt ung ålder.

På tisdagskvällen korsas 33-åringens väg av just den person som knuffade honom i rätt riktning i dåvarande tyska andradivisionslaget Augsburg 2007.

Jag var tvungen att ta ett beslut, att antingen bryta kontraktet eller hitta något annat att göra, säger Nagelsmann på en presskonferens.

Som spelare i Augsburgs reservlag hade Nagelsmann dragit på sig en ödesdiger knäskada som innebar slutet på spelarkarriären. Hans tränare, Thomas Tuchel, tyckte sig dock se en ovanligt intelligent blick för spelet hos försvararen och bad honom därför stanna kvar i Augsburg och analysera kommande motståndare.

Thomas gillade vad jag gjorde, faktiskt, och det var ett av de första stegen på vägen mot att bli en huvudtränare.

Bundesligas yngste någonsin

Nagelsmann studerade sportsvetenskap och skaffade sig en tränarutbildning innan han sedan anslöt till Hoffenheims ledarstab 2016 – en klubb där han vid en ålder av 28 år blev Bundesligas yngste tränare någonsin.

Med ett räddat kontrakt första säsongen och en imponerande fjärdeplats året därpå tog tysken sedan klivet till Emil Forsbergs Leipzig – som han nu har fört rekordlångt i Champions League.

Klubben är framme i semifinal och på andra sidan väntar storklubben Paris Saint Germain – som tränas av ingen mindre än Julian Nagelsmanns mentor: Thomas Tuchel.

Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det här skulle leda till en Champions League-semifinal där jag möter Thomas Tuchel, säger Nagelsmann.

Annons

Annons

"En obekväm spelare"

Känslan är ömsesidig när Tuchel, 46, på en presskonferens talar om det kommande mötet.

Han var en "obekväm" spelare, han ville alltid veta varför vi gjorde si eller så. Hans scoutingrapporter visade att han verkligen lade märke till detaljer, säger Tuchel och tillägger:
I mitt liv har jag aldrig blickat långt in i framtiden så vid den tidpunkten trodde jag inte att jag en dag skulle ställas mot honom, ansikte mot ansikte. Men det är otroligt att spela en Champions League-semifinal mot Julian.

Leipzig–PSG spelas klockan 21.00 i portugisiska Lissabon. Vinnaren går till finalen som avgörs den 23 augusti. I den andra semifinalen, på onsdag kväll, möts Lyon och Bayern München.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons