-
+

Tränarprofilen: "En gång kastade jag geväret"

Svenska skidskyttetränarna Johan Hagström och Jean-Marc Chabloz under VM i Pokljuka.
Svenska skidskyttetränarna Johan Hagström och Jean-Marc Chabloz under VM i Pokljuka.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Han har kastat skjuttavlan, dansat segerdans och gråtit under VM i Pokljuka. Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz är en profil i det svenska succélandslaget i skidskytte.

Och det var faktiskt en annan profil som till slut fick honom att tacka ja till jobbet.

Wolfgang (Pichler) ringde och sade ”Chabloz”, nu går tåget.

Annons

Annons

Jean-Marc Chabloz står i solen mellan damernas och herrarnas träning dagen före stafetterna. Han njuter av en tävlingsfri dag – när allt hinner sjunka in och det finns tid att ladda om. VM har hittills bjudit på fem medaljer och stora känslor.

Det är viktigt att också kunna släppa det och ladda om och fokusera på nästa tävling för det säger vi ju till åkarna också. Det är ganska skönt, säger Chabloz.

Jean-Marc Chabloz kommer från Schweiz och har bott i Sverige sedan 2003. Han beskriver sig själv som en person med sydligt temperament, något som för tv-tittarna blivit tydligt under de svenska framgångarna i Pokljuka.

Han har kastat skjuttavlan så att alla prickar han sätter ut för att visa skjutbilden försvann när Hanna Öberg sköt fullt i distansloppet och knep silvret, och han har rörts till tårar flera gånger – inte minst vid Martin Ponsiluomas guld.

Det är bara den jag är, jag är sån som människa. Jag gillar att vara glad och jag kan också säga vad jag tycker, säger han.

Kastade allt

Som aktiv skidskytt för Schweiz gjorde han bland annat fyra OS och blev som bäst fyra i världscupen. Då var humörsvängningarna ännu kraftigare.

Jag har ju kastat både skidor och stavar och geväret. Jag minns en gång på VM i Osrblie i Slovakien, där skedde en liten incident under tävlingen och sen efter att jag gått i mål gick jag in i skogen. Jag gömde mig och kastade allt. Det var ingenting jag ville visa upp, men det var bara otroligt skönt. Men sen vaknar man igen och känner, ”vad gör jag?”

Annons

Annons

"Oslagbar stämning"

I dag är det svårt att se honom så arg – oftast lyser Chabloz ögon bara av entusiasm – om de inte är tårade efter en medalj.

Stämningen i laget är oslagbar. Jag var själv med länge i mitt lag i Schweiz och vi hade också bra stämning, men det här är oslagbart. Det är ett grymt lag.

Han är skyttetränare i det svenska landslaget, där han bland annat har ansvar för färska skidskytten Stina Nilsson och stjärnan Hanna Öberg. Tidigare var han anställd på skidgymnasiet i Östersund i tio år. Han trivdes bra med sina ungdomar och det dröjde innan han kände sig redo att lämna det jobbet.

Men nu kände jag att det var dags. Och det var faktiskt Wolfgang (Pichler) som ringde och frågade. Han sade ”Chabloz, tåget går, nu börjar du bli för gammal, nu måste du tacka ja till det här”. Då kände jag att han kanske hade en poäng, säger 53-årige Chabloz.

Wolfgang Pichler, under många år framgångsrik tränare för det svenska landslaget, var då talangutvecklare hos Sveriges olympiska kommitté (SOK), som också är med och finansierar anställningen av Chabloz.

Jodding och dragspel

Jean-Marc Chabloz har inte bara med sig sitt sydländska temperament från uppväxten på den schweiziska landsbygden. Han lyser upp när högtalarna på VM-stadion spelar upp de lite mer lokala låtarna – inte minst om joddlande och dragspel är inblandat.

Jag brukar skoja med åkarna och säga att nu har jag köpt den här cd:n, säger Chabloz.
När jag var liten spelade jag lite dragspel faktiskt.

TT: Hur går den här musiken hem hos åkarna?

Inte alls. Jag brukar försöka flika in något sånt när vi har onlinemöten men jag får inte någon bra respons, absolut inte. Så jag får hålla det för mig själv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss