A-
A+

Transaktivist vinner – HD nobbar toalettfall

Gavin Grimm har via sin kamp mot en gymnasieskola i USA blivit känd som hbtq-aktivist. Bild från 2019.
Gavin Grimm har via sin kamp mot en gymnasieskola i USA blivit känd som hbtq-aktivist. Bild från 2019.
USATT-AFP

Skolungdomar i USA har rätt att använda den toalett som stämmer överens med deras könsidentitet. Det slår Högsta domstolen fast när de nekar ett omdiskuterat fall ny prövning.

Annons

Annons

Det började när Gavin Grimm var 15 år och gick i gymnasiet i Gloucester i delstaten Virginia. Som transperson ville han få rätt att använda skolans herrtoalett, en önskan som gav svallvågor ända upp i Vita huset.

Grimm stämde skolan, som hävdade att hans närvaro på herrtoaletten skulle gå ut över andra elevers rätt till ett privatliv.

Ändrade riktlinjer

Skolan tog fallet vidare och HD skulle ta ställning till en överklagan 2017. Men när tiden var kommen hade Donald Trump hunnit bli president. Han ändrade riktlinjerna som företrädaren Barack Obama infört, som beordrade skolor att tillåta elever och studenter att välja toalett efter könstillhörighet vilket utgjorde grunden för en eventuell prövning.

När Trump drog tillbaka denna riktlinje var det inte längre aktuellt med en prejudicerande dom i HD, som skickade tillbaka fallet till lägre domstolar utan att ta ställning i den känsliga frågan.

Grimm, då 19 år gammal, såg ut att ha vunnit fallet då tidigare instans dömt till hans fördel. Men skolans styrelse bad återigen HD ta upp domen, eftersom fallet aldrig hann prövas innan Trump ändrade direktiven.

Annons

Annons

Grimms slutliga seger

Nu har HD nekat fallet till att prövas vilket innebär att domen från 2016, som slog fast att ett förbud för Gavin Grimm att använda herrtoaletten utgör diskriminering, är vad som gäller även i framtiden.

"Vi vann!" skriver den nu 22-år gamla Grimm, som genom frågan blivit världskänd hbtq-aktivist, på Twitter.

"Jag är glad att min flera år långa kamp för att få min skola se mig för den jag är nu är över", säger han i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!