A-
A+

Trätan tilltar mellan London och Bryssel

Storbritannien har inte infört något exportförbud för vacciner, framhärdar premiärminister Boris Johnson i en ny träta med EU.
Storbritannien har inte infört något exportförbud för vacciner, framhärdar premiärminister Boris Johnson i en ny träta med EU.
EU/StorbritannienTT:s korrespondent

Coronakrisen får skilsmässan mellan EU och Storbritannien att bli allt mer infekterad. Ordkrig råder om vem som egentligen gjort vad på vaccinsidan.

Annons

Annons

När EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i tisdags pekade ut Storbritannien för att ha infört ett exportförbud för vaccin och vaccinkomponenter tog det hus i helsike i London.

Utrikesminister Dominic Raab skrev ett snabbt och avvisande svarsbrev och på onsdagen kallades EU-diplomaten Nicole Mannion upp till brittiska UD för en tillrättavisning.

Låt mig vara tydlig: vi har inte blockerat ett enda covid-19-vaccin eller vaccinkomponent. Vi är emot vaccinnationalism i alla dess former, fastslog sedan premiärminister Boris Johnson i sin frågestund i parlamentet.

Var är siffrorna?

Michel har fått backa – men bara till hälften.

"Olika sätt finns för att införa förbud eller restriktioner kring vaccin/mediciner", skrev EU-basen på Twitter.

För nyhetsbyrån Reuters hävdar EU-tjänstemän samtidigt att Storbritanniens avtal med Astra Zeneca i praktiken innebär ett exportförbud, med hjälp av en klausul om att de brittiska leveranserna ska göras först.

Tyske EU-parlamentsledamoten Manfred Weber har följt upp med att kräva att utrikesminister Raab ska lägga sina exportsiffror på bordet.

"De senaste månaderna har åtta miljoner Biontech/Pfizer-vaccin skickats från EU till Storbritannien. Hur många vaccin har ni skickat till EU?", twittrar Weber, som är tung gruppledare för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP.

Annons

Annons

Ilsket om Nordirland

Ordkriget är ett tecken på en allt mer gnisslande relation över Engelska kanalen. Kring Nordirland har känslorna redan svallat heta under året. För att lindra ett växande unionistmotstånd mot den specialuppgörelse som nåtts kring handeln till landsdelen har Storbritannien ensidigt bestämt sig för att förlänga vissa övergångsregler till i höst.

Det har fått EU-kommissionen att fundera på juridiska motåtgärder, samtidigt som EU-parlamentet kontrat med att skjuta upp sitt slutliga godkännande av det handelsavtal som parterna nådde i vintras.

Det här är det nya normala, konstaterar en EU-diplomat anonymt till Reuters.

Med fler ekonomiska skillnader och mer konkurrens framöver så kommer trycket på våra brexitavtal bara att öka, säger diplomaten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!