A-
A+

Tre häktade för barnsmuggling

De tre vuxna greps i hamnen i Helsingborg i lördags. Arkivbild.
De tre vuxna greps i hamnen i Helsingborg i lördags. Arkivbild.
BrottTT

Två män och en kvinna häktades på tisdagen, misstänkta för att ha försökt att smuggla in två barn till Sverige. Polisen fattade misstankar när deras bil åkte av färjan i Helsingborg i helgen.

Annons

Annons

De två barnen, båda enligt uppgift yngre än 15 år, kommer från ett asiatiskt land, och sällskapet ska ha inlett resan mot Sverige i Tjeckien.

De misstänkta kommer från samma land som barnen, men har inga familjeband till dem, uppger åklagare Per-Axel Rosén Beck för TT. Han säger att det är för tidigt att spekulera i om den misstänkta smugglingen genomförts i syfte att tjäna pengar.

En av orsakerna till att trion är brottsmisstänkt är att barnen inte hade sina egna pass, utan reste med pass som tillhör några andra barn.

TT: Misstänker ni att det här är ett led i något större, eller bara en enstaka smuggling?

Vi utreder inte det som ett led i något större, säger Per-Axel Rosén Beck.

Polisen misstänker att barnen skulle ha lämnats i landet och att de vuxna därefter skulle ha återvänt. Brottsmisstankarna rör människosmuggling och missbruk av urkund.

TT: Hur går man vidare med utredningen?

Genom att hålla förhör och genom att granska innehållet i beslagtagna mobiltelefoner, säger Per-Axel Rosén Beck.

Barnen har omhändertagits av socialtjänsten och placerats på ett jourhem. Vad som kommer att hända med dem kan åklagaren inte uttala sig om.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!