A-
A+

Tre palestinier dödade på Västbanken

Anhöriga till en av de dödade männen sörjer i Jenin. Enligt Israel besköts israeliska soldater först, innan de öppnade eld och dödade tre palestinier. Palestinska myndigheter beskriver det som regelrätta mord. Arkivbild.
Anhöriga till en av de dödade männen sörjer i Jenin. Enligt Israel besköts israeliska soldater först, innan de öppnade eld och dödade tre palestinier. Palestinska myndigheter beskriver det som regelrätta mord. Arkivbild.
MellanösternTT-AP

Tre palestinier dödades i samband med en israelisk räd på den ockuperade Västbanken tidigt på fredagen.

Enligt den israeliska armén sköt palestinierna först.

Annons

Annons

Enligt palestinska medier som pratat med vittnen ska israeliska soldater ha öppnat eld mot en bil i staden Jenin. I videoklipp som sprids på nätet hörs intensiv skottlossning från området.

Den israeliska militären låter meddela att insatsen genomfördes för att lokalisera vapen. Enligt den israeliska sidan började palestinier skjuta mot soldaterna och kasta något slags bomber mot dem, varpå soldaterna sköt tillbaka.

Hamas vill hämnas

"I tillägg sköt väpnade angripare i en bil mot soldaterna, som svarade med skarp eldgivning för att neutralisera angriparna", meddelar den israeliska militären, som lägger upp bilder på automatvapen som sedan ska ha hittats i fordonet.

Det palestinska ledarskapet beskriver det som att de israeliska styrkorna "kallblodigt mördade" tre civila personer, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa. De tre männen som dödades har identifierats som tre män som var 23 till 24 år gamla.

Utöver det skadades minst tio personer. AFP:s fotograf har sett en vit bil med mängder av skotthål på platsen.

Islamistiska Hamas säger att en av de dödade männen var ett av dess befäl på Västbanken och lovar att utkräva hämnd.

Hundratals personer samlades efter händelsen till en spontan protest utanför ett sjukhus i Jenin.

Annons

Annons

Våldsamma veckor

Israelisk militär har de senaste månaderna trappat upp sina insatser i Jenin, som utgör ett fäste för flera väpnade islamistgrupper. Våldsamheterna i regionen har också trappats upp de senaste månaderna.

Palestinska gärningspersoner har dödat omkring 20 israeler i olika dåd på israeliskt territorium och i militära räder på Västbanken har ännu fler palestinier dödats, bland dem misstänkta gärningspersoner och personer som deltagit i drabbningar, men också många civila.

Spänningarna tilltog ytterligare när den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl den 11 maj. Vittnen och utredningar pekar på att hon dödades av skott från israeliska soldater, men det tillbakavisas av Israel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.