A-
A+

Tre skjutna av polis – på sex timmar

Varningsskott samt verkanseld 2017–2021.
Varningsskott samt verkanseld 2017–2021.
BrottTT

Under sex timmar sköts tre personer på olika platser i Sverige – av polis.

Under ett år inträffar den typen av situation i snitt färre än två gånger per månad.

Annons

Annons

En man i 45-årsåldern sköts av polis i Södra Ängby i västra Stockholm strax efter 19 i onsdags kväll sedan han vandrat runt i området och betett sig hotfullt mot förbipasserande människor. En person angreps men skadades inte.

När vår första patrull var på plats och skulle ingripa så uppstod en situation där tjänstevapen avlossades, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

Mannen är nu misstänkt för brott mot knivlagen samt försök till mord. Han har vårdas på sjukhus.

Vi planerar att hålla förhör med den misstänkta under dagen, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Hotfull situation

Vid 23-tiden sköts en annan man, även han i 45-årsåldern, i Bjuv i Skåne, sedan polisen kallats till en adress i samband med ett ärende om psykisk ohälsa. På plats uppfattar polisen att mannen har ett skjutvapen.

Det uppstår då en så pass hotfull situation att skott avlossas, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Den skjutne, som är kvar på sjukhus, är misstänkt för mordförsök alternativt grovt hot mot tjänsteman, berättar åklagaren Cecilia Andersson, som nu leder förundersökningen.

Hon vill inte uttala sig om detaljer i förloppet förrän den anhållne mannen har förhörts i närvaro av advokat och det är inte heller helt klarlagt vad som hänt.

Det har varit många poliser på plats och det har varit en stökig situation naturligtvis.

Den skottskadade mannen fick allvarliga skador, men tillståndet är stabilt, skriver polisen på sin hemsida.

Annons

Annons

Våld mot tjänsteman

Ett par timmar senare, vid 01-tiden under natten mot torsdagen, sköts en man i 25-årsåldern i centrala Lidköping efter att han uppträtt hotfullt med kniv.

Mannen börjar då gå mot patrullen vilka då är tvungna att avlossa verkanseld, säger Jens Christensen, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Mannen är gripen, misstänkt för grovt olaga hot mot tjänsteman. Han sköts i buken under ingripandet och tillståndet är "stabilt men livshotande", uppger sjukhuset för polisen.

Samtliga fall utreds av polisens avdelning för särskilda utredningar då tjänstevapen avlossats.

"Svårt stoppa angripare"

Polisen skriver på sin sajt att de ibland kan behöva skjuta direkt i överkroppen för att skydda andra eller sig själva, till exempel från en angripande person på kort avstånd.

"Att rusa ett tiotal meter med till exempel en kniv i handen går oerhört snabbt och att träffa ett ben kan vara mycket svårt. Det är inte heller sannolikt att en träff i benet omedelbart stoppar angriparen", skriver polisen.

2021 sköt polisen så kallad verkanseld mot person eller fordon vid 21 tillfällen, enligt statistik från polisens hemsida. Det innebär ett genomsnitt på färre än två gånger per månad. Två av personerna som besköts avled.

I många av händelserna har polisen uppgett att personen de ingrep mot led av psykisk ohälsa.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig tidpunkt för en av skjutningarna samt förekom en felaktig ortsangivelse i grafiken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.