A-
A+

Treåring bland de döda i attacker mot Ukraina

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, robotattacker 27–28 april samt annekterade områden t o m den 27 april.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, robotattacker 27–28 april samt annekterade områden t o m den 27 april.
UkrainaTT-AP-AFP

Ryssland har attackerat flera ukrainska städer med robotar under natten mot fredag, uppger lokala myndigheter. Minst åtta civila har dött.

Annons

Flyglarmet ljöd över hela Ukraina under fredagsmorgonen, samtidigt som det rapporterades om explosioner i flera städer, skriver nyhetsbyrån NTB.

Totalt avfyrades mer än 20 ryska kryssningsrobotar och två drönare i attackerna mot flera ukrainska städer.

Bostadshus träffat

I staden Dnipro har en kvinna och ett treårigt barn dödats, skriver stadens borgmästare på sociala medier.

I Uman, en stad med 80 000 invånare drygt 20 mil söder om Kiev, har minst sex civila dödats och 17 personer skadats efter att två ryska projektiler träffade ett niovåningshus tidigt under fredagsmorgonen. En av de dödade var en 75-åring som befann sig i sin lägenhet i ett närliggande bostadshus, enligt räddningspersonal på platsen. Bland de skadade är det enligt uppgift tre små barn, skriver NTB.

Även Kiev attackerades, skriver huvudstadsregionens militäradministration på Telegram. Där ska elva robotar ha skjutits ned av det ukrainska luftvärnet, i den första ryska robotattacken mot huvudstaden på 51 dygn. Inga skadade civila har rapporterats från Kiev, men det är ännu oklart om något mål har träffats.

Efter Nato-besked

Även i städerna Krementjuk och Poltava, i de centrala delarna av landet, har det rapporterats om explosioner. Liksom i staden Mykolajiv, i södra Ukraina.

Attackerna kommer efter Natos besked om att 98 procent av de utlovade stridsfordonen, 1 550 pansarfordon och 230 stridsvagnar, har levererats till Ukraina.

Natos generalsekreterare sade i samband med det att Ukraina "nu har den militära kapacitet som behövs för att återerövra territorium".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.