A-
A+

Tredje återkomsten – så gick det i de tidigare

Zlatan Ibrahimovic i landslagsåterkomsten mot Nordirland i Belfast i mars 2007. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic i landslagsåterkomsten mot Nordirland i Belfast i mars 2007. Arkivbild.
FotbollTT

London Colney, lördagen den 24 mars 2007.

Isande kalla vindar sveper från nordväst in över Arsenals träningsanläggning.

På en av de många planerna tränar landslaget. Fokus är på en man.

Då som nu. Zlatan Ibrahimovic.

Annons

Annons

Tillbaka för andra gången. Zlatan Ibrahimovic firar sitt 5–0-mål i EM-kvalet mot San Marino i Malmö i september 2010. Arkivbild.
Tillbaka för andra gången. Zlatan Ibrahimovic firar sitt 5–0-mål i EM-kvalet mot San Marino i Malmö i september 2010. Arkivbild.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck och Roland Andersson, hans närmaste medarbetare, har valt att samla landslaget på brittisk mark inför det stundande EM-kvalet mot Nordirland.

På Arsenals moderna anläggning finns allt landslaget kan önska sig. Fredrik Ljungberg känner sig hemtam. Lagkaptenen har lite skadekänningar och hittar utan problem till bland annat det värmande bubbelbadet.

I snålblåsten och under de regntunga molnen har Zlatan Ibrahimovic mössan rejält neddragen över pannan. Under uppvärmningen håller sig Christian "Chippen" Wilhelmsson och Olof Mellberg inte många meter från Zlatan.

De är olycksbröderna från Göteborg. I september året innan gick trion ut för att fira Mellbergs födelsedag. De kom hem för sent till hotellet och bröt mot de gemensamt uppsatta förhållningsreglerna.

Lagerbäcks tillrättavisning innebar att de ställdes över mot Liechtenstein i EM-kvalet. Wilhelmsson och Mellberg accepterade motvilligt, tog sina straff och gick vidare.

Ibrahimovics svarade med en landslagsbojkott.

Tyst i ett halvår

Tillbaka till mars 2007. Arsenals ungdomstränare Steve Bould kommer gående från en av de många planerna. Han stannar till vid Sveriges träning. Han har en boll under ena armen. Snart får han sällskap av några ungdomsspelare. Bould pekar mot Zlatan, säger något till de unga spelarna.

I snart sju månader har det pratats om Zlatan Ibrahimovic. Varför bojkottade han landslaget? Varför valde han att komma tillbaka? Är allt utrett med förbundskaptenen Lars Lagerbäck?

Inne i presskonferensrummet riggas tv-kameror, fotograferna positionerar sig. Snart är varje stol upptagen. Snart ska Ibrahimovic möta svenska medier för första gånger på ett drygt halvår.

Han kommer in, svarar korthugget på frågor i åtta minuter och elva sekunder.

Vad är det som gör att du är tillbaka?

Vad är det som gör det? Nä, som jag sade, det är kul att vara tillbaka. Man är stolt över att representera landslaget, det är den stora delen.

Vad var det som gjorde att du inte ville spela i landslaget?

Jag hade mina anledningar.

Vilka anledningar var det?

Dom har skötts internt, inte utåt.

Hur är relationen mellan dig och Lagerbäck i dag, har ni pratat ut om allt?

Nä, vi hade ett snack, hur ska jag förklara, och vi har samma målsättning och vi går åt samma håll, att ta oss till EM och göra ett bra EM.

Några dagar senare förlorar landslaget mot Nordirland i Belfast, men når EM 2008, där Sverige slås ut i gruppspelet. Drygt ett år senare avgår Lars Lagerbäck efter misslyckandet i kvalet till VM i Brasilien.

Annons

Annons

Lockades tillbaka

Erik Hamrén tar över. När han ska ta ut sin första trupp, hösten 2009, får han beskedet från Ibrahimovic att denne inte är sugen på landslagsspel. Han prioriterar Barcelona, där relationen med tränaren Pep Guardiola blir mer och mer ansträngd.

Lagom till EM-kvalet 2010 har Ibrahimovic fått suget tillbaka. Hamrén lockar med att göra honom till lagkapten, till en fadersfigur för alla unga spelare som är på väg att slussas in i landslaget.

Den 10 augusti 2010 gör han sin första presskonferens med landslaget sedan i november 2009.

Mycket har hunnit bli annorlunda i hans frånvaro. Erik Hamrén har en till stor del ny landslagsstab. Många av de tidigare lagkamrater är kvar, men relativt färska namn är Ola Toivonen, Martin Olsson, Emir Bajrami, Mikael Lustig och Pontus Wernbloom.

Hans främsta tid

Kontrasten mot presskonferensen i London drygt tre år tidigare är påtaglig.

Ibrahimovic tar sin roll som lagkapten på stort allvar.

Jag har spelat nästan nio år nu på toppnivå, spelat med spelare på världsklassnivå, jag har fått vinna mycket. Jag vet vad som krävs för att ta sig sista biten och vinna. Det är hårt jobb som krävs och jag är en på planen som kan guida alla andra till det. Det är klart att man hjälper alla i alla stunder, om de behöver hjälp. Men jag är inte någon pappa till någon här. Men jag har mitt ansvar.

Framför sig har han sin främsta tid i landslaget tills han tackar för sig i Nice i juni 2016.

Ingen tror att en tredje återkomst finns på kartan. I dag satt han på en presskonferens bredvid förbundskapten Janne Andersson.

Sällan eller aldrig har Zlatan Ibrahimovic varit så öppen med sina känslor och om hur stark hans önskan länge varit att på nytt få spela i landslaget.

På torsdag inleds kvalet till VM i Qatar. Sverige möter Georgien på Friends arena.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!