-
+

Tredje våg och vacciner i fokus på coronamöte

Statsminister Stefan Löfven håller partiledarmöte om pandemin. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven håller partiledarmöte om pandemin. Arkivbild.
PolitikTT

Vad gör regeringen för att förhindra en tredje våg? Hur hanterar man förseningarna i vaccinationsleveranserna och att personer går före i kön?

Det är några av frågorna partiledarna hade med sig i mötet med statsminister Stefan Löfven om pandemiläget.

Annons

Annons

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar var missnöjd efter mötet över att Stefan Löfven inte hade några förslag på hur man ska stoppa att personer går före i vaccinkön.

Jag uppfattar inte att Stefan Löfven har några idéer utan han lade det på regionerna. Men när jag tog upp det här i höstas så sade han att det absolut inte får hända, men nu har det hänt. Det är inte bra, regeringen måste reagera starkare, säger hon till TT.
Vi har sett att chefer och deras släktingar gått före i kön. Det handlar om personer som stjäl vaccin och det riskerar att äldre och vårdpersonal blir sjuka. Samhället måste reagera starkare mot det, säger Dadgostar.

Tredje vågen

Mötet mellan partiledarna inleddes klockan 14. Centerledaren Annie Lööf vill veta vad regeringen och myndigheterna gör för att ha kontroll över de muterade varianterna av viruset.

Jag kommer bland annat lyfta vikten av att smittspårningsarbetet är likvärdigt över hela landet och hur vi kan skala upp förmågan att sekvensera testsvar när vi ser muterade varianter av viruset i Sverige. Vi behöver göra allt som går för att trycka bort smittan och ha bästa möjliga koll på hur muterade virus sprider sig, sade Annie Lööf inför mötet.

Annons

Annons

Hårdare restriktioner

Kristdemokraterna vill också veta vad som görs för att förhindra en tredje våg. Partiledaren Ebba Busch vill veta hur regeringen säkerställer att tillräcklig test- och smittspårningskapacitet finns i varje region för att hitta och smittspåra mutationer av coronaviruset.

Hon undrar också varför inte hårdare restriktioner och regler i samband med inresa till Sverige sätts in för att förhindra att nya mutationer sprids i landet.

Både hon och Moderatledaren Ulf Kristersson efterlyser var vaccinationskampanjen är. Partiledarna vill också veta hur planeringen och kapaciteten ser ut i vaccineringen till följd av de försenade leveranserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss